Την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δις. ευρώ αναμένει από τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση. Επιπλέον, αναμένεται να συμφωνηθεί το «κλείδωμα» των προαπαιτούμενων της τρόικας για την εκταμίευση των υπό-δόσεων (1 δις. ευρώ η καθεμία) προς την Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Ads

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Euroworking Group θα επιχειρηθεί, σε τεχνικό επίπεδο, η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, μετά τις ανακοινώσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat και την Κομισιόν.

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η τμηματική καταβολή της συνολικής δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, η οποία «σπάει» σε 6,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν άμεσα και σε δύο υπό-δόσεις του 1 δισ. ευρώ η καθεμία, όπως αναφέρει το Βήμα. 

Για την εκταμίευση των δύο υπό-δόσεων, στο Euroworking Group αναμένεται επίσης «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Σε αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων: η δρομολόγηση της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, η ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ, η κατάργηση του συνόλου των φόρων υπέρ τρίτων, η μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων και ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Ads

Κάθε υπο-δόση, σύμφωνα με την εφημερίδα, συνδέεται με 6 προαπαιτούμενες δράσεις. Το τελικό σχέδιο της λίστας των προαπαιτούμενων θα οριστικοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.