Για τον Σεπτέμβριο δίνει ραντεβού ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου, στο Έκτακτο Συνέδριο που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, να λύσει τα εσωκομματικά του ζητήματα αλλά και να διαμορφώσει τη στρατηγική με την οποία θα κινηθεί στη μετά συμφωνίας εποχή.

Ads

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο επικράτησε της πρότασης της Αριστερής Πλατφόρμας για άμεση σύγκλιση Διαρκούς Συνεδρίου στον Αύγουστο.

Η ψηφοφορία έγινε δια ανατάσεως της χειρός και η απόφαση ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, χωρίς να χρειαστεί να γίνει καταμέτρηση.

Ανοίγωντας το πρωί την αυλαία της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη διεξαγωγή «ανοιχτού, συντεταγμένου και δημοκρατικού Εκτάκτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο», τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να σχεδιάσει την πορεία του με βάση την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη.

Ads

Υποστήριξε δε, ότι στην περίπτωση που «πολλοί σύντροφοι πιστεύουν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση για «ναι» ή «όχι στη συμφωνία» αυτό πρέπει να γίνει με εσωκομματικό δημοψήφισμα, πρόταση που ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βγήκε από το πλάνο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε σε κάθε περίπτωση σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας για να διασφαλιστεί η ενότητα και τόνισε ότι «η πρώτη κυβέρνηση αριστεράς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε στηρίζεται σε αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές».

Με μια σκληρή τοποθέτηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ της Αριστερής Πλατφόρμας πέταξε ξανά το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα και επέμεινε στη γραμμή της ρήξης με τους πιστωτές και της στροφής στον εναλλακτικό δρόμο του εθνικού νομίσματος. Αφήνοντας σαφείς αιχμές για «λαϊκισμό και δημαγωγία» προς την ηγεσία του κόμματος, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας είπε ότι «στην χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά δικτατορία του ευρώ», χαρακτήρισε «κωμωδία» τη διεξαγωγή Εκτάκτου Συνεδρίου και απάντησε στις εσωκομματικές βολές που δέχεται λέγοντας ότι «κανείς δεν κρατάει αριστερόμετρο».

«Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα», ανέφερε σε δήλωση της η Αριστερή Πλατφόρμα μετά την «ετυμηγορία» της Κεντρικής Επιτροπής.

Σημαντική για την συζήτηση υπήρξε η παρέμβαση υπέρ της «ενότητας» και όχι του «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» στον ΣΥΡΙΖΑ της κίνησης των «53+». Κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ήττα της στρατηγικής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι «53+», με ανακοίνωσή τους, ζήτησαν «συνέδριο ενότητας και στρατηγικού επανακαθορισμού», προειδοποιώντας ότι μια διάσπαση «θα καταστήσει ακόμη πιο μεγάλη και διαρκή την ήττα».

«Από τη μεριά μας», ανέφεραν, «θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να περιφρουρηθεί η ιδεολογική ταυτότητα και να αποτραπεί η μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος»  και πρότειναν συντεταγμένη πορεία προς το Συνέδριο, με όλα τα πολιτικά και στρατηγικά επίδικα στο τραπέζι του διαλόγου, «ένα είδος μορατόριουμ με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και επιλογή» και επισήμαναν ότι δεν συνυπογράφουν προτάσεις ασφυκτικού χρόνου για συνέδρια και δημοψηφίσματα.

Ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με έντονες αιχμές κι αντιπαραθέσεις. Μέλη από όλες τις τάσεις τοποθετήθηκαν, ενώ την παραίτηση τους από το κομματικό όργανο ανακοίνωσαν τα 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στην ΚΟΕ. «Η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι’ αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν “ναι”», είπε κατά την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι. «Με αυτά που υπέγραψε και ψήφισε η κυβέρνηση, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί», κατέληξε ανακοινώνοντας την παραίτηση του.