Σε έκτακτο διάγγελμα προχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλώντας σε συναίνεση στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και η συνταγματική αναθεώρηση, και εν συνεχεία να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για εκλογές, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να γίνουν μέχρι και το τέλος 2015. Την πρόταση Σαμαρά απέρριψαν κατηγορηματικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε ότι αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, εμφανίζονται μοιρασμένοι. Δύο έχουν αντιδράσει θετικά στο σχέδιο της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως θα υπερψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δύο το έχουν απορρίψει.

Ads

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συναίνεση και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «να διευρυνθεί και το κυβερνητικό σχήμα με όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».  «Είναι εθνική υποχρέωση, πρώτα  να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση  με τους δανειστές και μετά θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε χρονοδιάγραμμα για εθνικές εκλογές, ακόμα και στο τέλος του 2015», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η φωνή της ευθύνης, αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο εθνικής συναίνεσης». 

«Δεν μπορούμε να τελειώσουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και να μπούμε αμέσως σε μιαν άλλη. Τα προβλήματα της Χώρας δεν μπορούν να βαλτώνουν σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο», ανέφερε και συνέχισε εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στους Ανεξάρτητους Έλληνες: «Ούτε και μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη Δημοκρατία μας. Κατηγοριών, στις οποίες δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος. Θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας, ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δυο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή, όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος! Ενώ προχθές, συνεργαζόμενοι μαζί του βουλευτές, τόλμησαν να πουν το ίδιο για εκείνους τους πέντε συναδέλφους που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους τον Σταύρο Δήμα».

«Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης. Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν! Και αυτό είναι το στοίχημα της Δημοκρατίας σήμερα! Τους καλώ λοιπόν όλους, να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, την ψυχή τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος αλλά και της κοινής λογικής. Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε προβλέπει η συνταγματική επιταγή», είπε.

Ads

Διαβάστε επίσης:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου, και την νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας. Ακόμα προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη Συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Είναι λοιπόν Εθνική υποχρέωση, αλλά το λέει και η κοινή λογική, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015. Γιατί κάτω από συνθήκες προεκλογικής πόλωσης, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται για την οικονομία μας ή να αλλάζει το Σύνταγμά μας. Αυτό λέει η φωνή της ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό Λαό. Και αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο αληθινής συναίνεσης, χωρίς θεσμικές εμπλοκές και χωρίς ακυβερνησία. Ώστε η επόμενη μέρα να βρει την Πατρίδα μας ενωμένη, τη Δημοκρατία μας σταθερή και την οικονομία μας αξιόπιστη και θωρακισμένη μέσα στην Ευρώπη».

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαιρέτισε τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως αυτή κινείται στην «σταθερή θέση μας για την ανάγκη να επικρατήσει εθνική σύνεση, αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση ώστε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να συγκροτήσουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα ανοίξει την συζήτηση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους». 

«Χαίρομαι λοιπόν γιατί η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού», είπε από την Καβάλα όπου περιοδεύει και πρόσθεσε:  «Η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές όχι στο τέλος της τετραετίας αλλά νωρίτερα εφόσον διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο συμπεριλαμβανομένου και του νέου εκλογικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής». «Οι πολίτες να κάνουν την επιλογή τους με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο»  επισήμανε τονίζοντας ότι οι Έλληνες «πρέπει να προσδοκούν το καλύτερο χωρίς να διακινδυνεύουν το χειρότερο». Στο τέλος της δήλωσής του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την «αντιπολίτευση να μην ασχολείται με τα μικρά και μίζερα αλλά με τα μεγάλα εθνικά προτάγματα».