Σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητηθεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού και το «φρενάρισμα» που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους εμβολιασμούς.

Ads

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ την κυβέρνηση απασχολεί έντονα η αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα νησιά, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να κυριαρχήσει, αλλά και οι μεγάλες συρροές που παρατηρούνται σε κέντρα διασκέδασης.

Η σύσκεψη αυτή έρχεται σε ένα δύσκολο σημείο, καθώς τα 1001 κρούσματα χθες, αλλά και τα 619 σήμερα, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες Κυριακές, φανερώνουν μια ανησυχητική άνοδο, που παρατηρήθηκε ήδη μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, την Τρίτη 29 Ιουνίου καταγράφηκαν 605 κρούσματα, την Τετάρτη 30 Ιουνίου 633, την Πέμπτη 1 Ιουλίου 761, και την Παρασκευή 2 Ιουλίου 771, για να φτάσουμε το Σάββατο σε τετράψηφιο αριθμό μετά από πολύ καιρό.

Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει ήταν και η αποστροφή της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία σε πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε ότι «ανακόπηκε η καθοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων».

Ads

«Καμπανάκι», με δημόσια τοποθέτηση, χτύπησε και ένα ακόμη μέλος της Επιτροπής και μάλιστα εκ των βασικών εκπροσώπων της. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη:

  • Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
  • Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
  • Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
  • Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκφράζουν φόβους πως μπορεί να έχουμε τέταρτο κύμα της πανδημίας ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. (Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση σε σύγχυση υπό τον φόβο τέταρτου κύματος)

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου στις 12:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στη διάσκεψη η οποία θα έχει αντικείμενο συζήτησης τις νεότερης εξελίξεις της πανδημίας και το πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο έχει «παγώσει» θα συμμετέχει και η ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

Στο τραπέζι τοπικά μέτρα και αυστηρότεροι έλεγχοι

Ειδικότερα, στη σύσκεψη, σύμφωνα με τον Σκάι, είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί η συνδρομή της αυτοδιοίκησης για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά και η επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής καθώς και τυχόν νέα τοπικά μέτρα, όπου κρίνεται απαραίτητο. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον χάρτη επικινδυνότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εάν μια περιοχή περάσει στο κόκκινο, αυτομάτως σταματά η μουσική στα καταστήματα εστίασης και επιστρέφουμε σε όριο 4 ατόμων ανά τραπέζι. Παράλληλα στο τραπέζι θα πέσει και η εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία και μαγαζιά, ιδιαίτερα στα κέντρα διασκέδασης που έχουν ανοίξει και στα μπιτς μπαρ.