Ανοικτό άφησε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης να συναντηθεί με τον αρχηγό του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που λαμβάνει σήμερα Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο πλαίσιο του σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ads

«Είναι πολύ πιθανόν, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε τις ψήφους της ΧΑ και συμπορεύτηκε μαζί τους σε πάρα πολλές μάχες, και εφόσον εκφράζουν ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, θα συζητήσω με τα όργανα της ΝΔ να έχω μια συνάντηση με την ΧΑ, το ΚΚΕ και τον κ. Λαφαζάνη ως αρχηγό της νέας κομματικής ομάδας και ίσως με τον κ. Καμμένο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Μεϊμαράκης.

«Σήμερα δεν έχουμε αίτημα εκλογών, αλλά παραίτηση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας δραπετεύει, προσπαθεί να ξεφύγει απ’ τα διλήμματα, το φάντασμα Λαφαζάνη πλανάται μέσα του, έχει πολλές ενοχές ως δήθεν παλιός Αριστερός». Η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ έγινε σε υψηλούς τόνους με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό όπως «ψευτράκος», «πονηρούλης», «μουλωχτός», «τακτικιστής» κ.α. και χαρακτηρίζοντας «πολιτική αλητεία και τυχοδιωκτισμό» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές εντολές ζήτησε να τηρηθεί η θεσμική διαδικασία προαναγγέλλοντας ότι η ΝΔ θα πάρει την εντολή επισημαίνοντας ότι η ΝΔ θα εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες ώστε οι εκλογές να είναι η τελευταία λύση. Μάλιστα όπως είπε θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία. Όσο για το αποτέλεσμα των εκλογών προέβλεψε οτι η ΝΔ θα διεκδικήσει την πρώτη θέση. Ο κ. Μεϊμαράκης θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να μετρηθούν οι ψήφοι που έχει ο κ. Τσίπρας. Πιο εύκολα μπορώ να συναντήσω τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος έχει πιο ηθικό πλεονέκτημα από τον Τσίπρα.

Ads

«Αν πράγματι είχε πετύχει, δεν είχε κανένα λόγο να πάει στις εκλογές. Παραιτείται, παραδίδει τα όπλα, πετάει την ασπίδα. Στη φάση αυτή δεν θέλω καν να τον συναντήσω. Έχει περισσότερο ηθικό πλεονέκτημα ο Λαφαζάνης. Έχει μια συνέπεια αριστερή, που ήξερε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα, την αγυρτεία». Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως επιχείρησε ανεπιτυχώς να αιφνιδιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση, αποφεύγοντας να ενημερώσει τον ίδιο για τις προθέσεις του: «Είναι λίγο ψευτάκος, πονηρούλης, τακτικιστής» δήλωσε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε, πως αν εξαντληθούν οι διερευνητικές προσπάθειες, τα χρονικά περιθώρια δεν επαρκούν για τη διεξαγωγή εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου – ενώ η επιλογή των εκλογών, «πιθανότατα θα φέρει και νέο Μνημόνιο».

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει προεκλογικά η ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης παραδέχθηκε πως «με τις διαδικασίες εξπρές δεν προλαβαίνουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα δίναμε στην ΔΕΘ». Ωστόσο, στις εκλογές η ΝΔ κατεβαίνει με όπλο της «τη συνέπεια, τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα. Ζητάμε από τους πολίτες να πούνε όχι στην αστάθεια, στην ακυβερνησία, στην ασυνέπεια, στην απειρία, στην ανεπάρκεια, στην ανικανότητα που μας έχει οδηγήσει στα γνωστά αποτελέσματα».

* Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ