Σαφείς αποστάσεις από την παρέμβαση στην οποία προέβη ο Γιάννης Στουρνάρας το βράδυ της Δευτέρας πήρε την Τρίτη ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μετά και το πέρας της έκτακτης συνάντησης που είχε στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Αν και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν σχολίασε τις δηλώσεις του αντικαταστάτη του, εντούτοις δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Δεν θα μιλήσω για το τι θα έκανα εγώ, γιατί αυτό θα ήταν θεωρητικό. Δείτε πώς αντέδρασα στο παρελθόν».

Ads

«Συζητήσαμε για το πώς χειρίστηκε η Τράπεζα της Ελλάδας, όταν ήμουν εγώ επικεφαλής, τα θέματα νομισματικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής πολιτικής και παροχής ρευστότητας. Για το πως χειριστήκαμε τα θέματα τότε, που υπήρχαν ακραίες συνθήκες, και δεν υπήρξαν παρατράγουδα. Ήταν καλό το κλίμα, δεν παίξαμε μπουνιές, αν με ρωτάτε αυτό», πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους ο κ. Προβόπουλος μετά τη συνάντηση που κράτησε μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του Γ. Προβόπουλου με τον Αλ. Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ανταπόκριση από τον προκάτοχο του Γιάννη Στουρνάρα στην κεντρική τράπεζα ήταν άμεση.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εμπειρία του 2012, σε ό,τι αφορά τις εκροές κεφαλαίων και καταθέσεων, τα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος σήμερα και το κατά πόσον είναι δυνατόν και υπό ποίες προϋποθέσεις να προκύψει «πιστωτικό γεγονός», λόγω της πολιτικής συγκυρίας.

Ads

«Η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών. Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες», σημείωσαν με νόημα πηγές από την Κουμουνδούρου.