Άκαρπη απέβη η συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις εφορίες με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι εφοριακοί εμμένουν στη διεξαγωγή 48ωρης απεργίας Πέμπτη και Παρασκευή. Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η κυβέρνηση, η οποία απευθύνει έκκληση να ακυρωθεί η κινητοποίηση στο όνομα των δημοσιονομικών στόχων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμένεται να χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2012.

Ads

Ο κλάδος των εφοριακών κάνει λόγο για άδικη φορολογική πολιτική, όπως και για διάλυση των υπηρεσιών και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, διαμαρτυρόμενος για τις εργασιακές εφεδρείες και τις απολύσεις. Επιπλέον, στηλιτεύει την πολιτική μείωσης των αποδοχών, καθώς και την αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Ο κ. Βενιζέλος διαμήνυσε στο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στις εφορίες ότι το υπουργείο θα προσφύγει για την κήρυξη της κινητοποίησης ως παράνομης και καταχρηστικής, ωστόσο, ο κλάδος φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει στην απεργία.

Λάβρος οι εφοριακοί
 
Πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παρέθεσε το προεδρείο των εφοριακών, έγινε λόγος καταρχάς για πολιτικές παρεμβάσεις στις αποφάσεις περί των συγχωνεύσεων των ΔΟΥ.
 
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του κλάδου κατήγγειλαν ότι τα πειθαρχικά συμβούλια για τις υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο των εφοριών δεν λειτουργούν σωστά και πως οι αποφάσεις για τους επίορκους εφοριακούς στηρίζονται απλώς και μόνο σε εκθέσεις των ελεγκτών.
 
«Η διαφθορά υπάρχει αλλά αφορά πολύ μικρό αριθμό εφοριακών. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις εφορίες δουλεύει κάτω από σκληρές συνθήκες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΔΟΥ Χρήστος Νικολακόπουλος, λέγοντας ότι σήμερα υπηρετούν 9.700 υπάλληλοι έναντι 11.500 στην αρχή του έτους. Όπως είπε, η μείωση του αριθμού των εφοριακών ανέρχεται σε 5.500, σε σύγκριση με 5 χρόνια πριν.
 
Αναφερόμενος στις εταιρείες Ορκωτών Λογιστών, είπε ότι ζητούν από τις επιχειρήσεις κατά μέσο όρο 15 – 20.000 ευρώ προκειμένου να εκδώσουν πιστοποιητικό.

Ads

Βενιζέλος: «Δυσβάστακτη βλάβη» στα έσοδα

«Εάν πραγματοποιηθεί (η απεργία) τις δύο τελευταίες ημέρες του οικονομικού έτους, προκαλεί δυσβάστακτη βλάβη στους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς θα παρεμποδιστεί η δημοσιονομική βεβαίωση εσόδων, ζωτικής σημασίας για την Πολιτεία και τους πολίτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά το τέλος της συνάντησης με το προεδρείο της ΠΟΕ – ΔΟΥ.

Αναφερόμενος στην ανάγκη αποκατάστασης του ηθικού κύρους των στελεχών του Υπ.Οικ., ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία θέλει πάντα να διαχωρίζει την ήρα από το στάρι, τιμά την μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων που ασκεί ευόρκως τα καθήκοντά της, αλλά θέλει να εντοπίζονται, να εξατομικεύονται και να τιμωρούνται οι περιπτώσεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων οι οποίοι παραβιάζουν το καθήκον τους και ταλαιπωρούν τους πολίτες και ζήτησε από την Ομοσπονδία να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή».     

Προς 10ήμερη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Στο μεταξύ, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται σε τράπεζες και εφορίες, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι για πολλούς ιδιοκτήτες ΙΧ είναι αναγκαίος ο μισθός του Ιανουαρίου για να είναι σε θέση να πληρώσουν, το υπουργείο αναμένεται να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2012. Στην απόφαση συνέβαλε σημαντικά και η 2ήμερη απεργία των εφοριακών.
 
Η παράταση θα ισχύσει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ. Επίσης θα ισχύσει και για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια ΔΟΥ. Θα τους δοθεί δηλαδή η δυνατότητα να το πράξουν έως τις 10/1/2012.

Και μέσω διαδικτύου
 
Με την εκτύπωση απο την ιστοσελίδα του ΤAXIS ( www.gsis.gr) του ειδοποιητηρίου για την πληρωμή των σημάτων τελών κυκλοφορίας μπορούν να προσέρχονται σε τράπεζες, ΕΛΤΑ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δ.Ο.Υ οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έλαβαν ή έχασαν το αρχικό ειδοποιητήριο.
 
Το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του διευκρινίζει ότι τα εκτυπωμένα ειδοποιητήρια μπορούν να αντικαταστήσουν τις αντίστοιχες έντυπες ειδοποιήσεις και να χρησιμοποιηθούν στα τραπεζικά ιδρύματα, τα ΕΛΤΑ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τις Δ.Ο.Υ για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας.
 
Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να εκτυπώσουν τις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις που τους αφορούν.
 
Παράταση και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις
 
Σε ότι αφορά την πληρωμή των άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως των δόσεων του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα δοθεί προθεσμία τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου.
 
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκπνέουν οι προθεσμίες για την πληρωμή δόσεων φόρου εισοδήματος για όσους έχουν λάβει καθυστερημένα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς και της έκτακτης εισφοράς. Ακόμη, λήγουν οι προθεσμίες για την υπαγωγή στην περαίωση και την υποβολή φορο-δηλώσεων παρελθόντων ετών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.