Μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου προκλήθηκε το βράδυ της Κυριάκης από την ισχυρή έκρηξη και τη φωτιά που προκλήθηκε, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ, από βραχυκύκλωμα σε αυτομετασχηματιστή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στον Ασπρόπυργο.

Ads

Από τη φωτιά προκλήθηκε τοξικό νέφος, ενώ υπήρξε και προειδοποίηση από την ιστοσελίδα Forecast Weather Greece, η οποία με σχετική ανάρτηση κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν τα παράθυρα για να μείνουν εντός της κατοικίας τους. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, Δημήτρη Πετράκη, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της φωτιάς και των υλικών που καίγονταν, τοξικά υγρά και λάδια, χρησιμοποιήθηκε επί το πλείστον αφρός από τους πυροσβέστες.

​Ερωτώμενος για ενδεχόμενη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την καύση των τοξικών υλικών, ο κύριος Πετράκης δήλωσε πως «θα πρέπει να έρθουν αρμόδια κλιμάκια ειδικών προκειμένου να κάνουν μετρήσεις», ενώ έκανε λόγο και για ακτινοβολία που επικρατούσε στο σημείο.

Η πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει τη φωτιά στον υποσταθμό και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε αρκετές από τις περιοχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) , η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στις 23:05, προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου. Ο ΑΔΜΗΕ υποστήριξε επίσης ότι στην Αττική η λειτουργία του Συστήματος επανήλθε εντός 40 λεπτών και στην Ανατ. Πελοπόννησο εντός 55 λεπτών.

Από την πλευρά του ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανακοίνωσε ότι στην Αττική επανηλεκτροδοτήθηκαν το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Φάληρο και Νέα Σμύρνη, ενώ στη Δυτική Αττική οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα. Στην Πελοπόννησο, το ίδιο συνέβη για τις περιοχές: Κόρινθος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα όπως επίσης και η Αίγινα, Πόρος και Αγκίστρι.

Σημειώνεται ότι, στο σημείο έσπευσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. «Η επιχείρηση ήταν δύσκολη λόγω της ιδαιτερότητας της εγκατάστασης και της πυρκαγιάς αυτής καθ’ αυτής. Ρίξαμε και αφρό, η δυσκολία της κατάσβεσης ήταν δεδομένη λόγω των λαδιών και των καυσίμων που καίγονταν», δήλωσε στο MEGA o διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της πυροσβεστικής λόγω του μπλακ άουτ και των διακοπών στην ηλεκτροδότηση χρειάστηκε να υπάρξει επέμβαση σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες στις περιοχές: Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός.

Ads

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Υπό έλεγχο, τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υποσταθμό της ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο (2) ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ. Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Εξ αιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής οι Πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες στις περιοχές: Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός. Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ. διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς».