Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες στη δυτική Αττική, ενώ στη Βουλή κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Ads

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Τόνισε ότι θα δοθούν 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Ads

Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ο κ. Τζανακοπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

«Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».

Και σε Κατερίνη, Σαμοθράκη, Αγιά, Σύμη

Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.