Την «ανησυχητική κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία αναφέρει πως «εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας οι πιθανότητες χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί». Πάντως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τονίζει πως η υπόθεση εργασίας είναι πως η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ και σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούνται φερέγγυες.

Ads

Στην έκθεση της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability Report) αναφέρει πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Το «ασφάλιστρο κινδύνου» που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των εν λόγω χωρών είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκιών των ομολόγων και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών.

«Η απουσία μιας συμφωνίας για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (στην Ελλάδα), αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας», τονίζεται.