Τον κίνδυνο να βάλει λουκέτο το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το παραπάνω προκαλεί τεράστια ανησυχία, ιδίως εφόσον προέρχεται από τον συγκεκριμένο οργανισμό, ενώ αντίστοιχο «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Ads

Άλλωστε ο επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενο κλείσιμο τουλάχιστον του 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, ενώ ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Χατζηθεοδοσίου έχει κάνει λόγο για κίνδυνο 200.000 λουκέτων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ οι ευάλωτοι κλάδοι, που επλήγησαν περισσότερο και εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επανεκκίνηση, είναι οι εξής: υπηρεσίες, εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), μεταφορές και τουρισμός.

Μάλιστα αναφέρει υψηλότερους κινδύνους για τις οικονομίες υπηρεσιών και όσες είναι εξαρτημένες από τους παραπάνω κλάδους, εντοπίζοντας μάλιστα το πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η κυβέρνηση έχει αφήσει ουσιαστικά εκτός του ταμείου ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 94% του συνόλου. Αντίθετα άλλοι κλάδοι, όπως η βαριά βιομηχανία, φαίνεται ότι θα ανακάμψουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Ads

Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τους περισσότερους ευάλωτους κλάδους που εντοπίζει η ΕΚΤ (υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο) και αυτό εξηγεί τις προβλέψεις της για υψηλό αριθμό πτωχεύσεων.

Το επιπλέον πρόβλημα του Πτωχευτικού

Η εκτιμώμενη αύξηση πτωχεύσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία θα αποτελέσει, όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, δοκιμασία για τις αντοχές των δικαστικών συστημάτων και των καθεστώτων πτώχευσης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει θεσπίσει έναν προβληματικό Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως μια απότομη αύξηση των πτωχεύσεων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για το πλαίσιο αφερεγγυότητας εμποδίζοντας την αποτελεσματική ανακατανομή των πόρων. Αν και, παρά την άνευ προηγουμένου πτώση των εταιρικών εσόδων και κερδών, οι πτωχεύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά περίπου 20% το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, η αιτία γι’ αυτό αποδίδεται στα μέτρα υποστήριξης που παρείχαν οι δημόσιες αρχές, τα οποία ανέστειλαν σε αρκετές περιπτώσεις τις υποθέσεις αφερεγγυότητας.

«Μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης, τα πτωχευτικά δικαστήρια θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια απότομη αύξηση των υποθέσεων αφερεγγυότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση του νομικού συστήματος και η επίλυση των υποθέσεων αφερεγγυότητας θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο» σημειώνει η ΕΚΤ.

Πηγή: avgi.gr