Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε, σε διακαναλική πανελλαδική σύνδεση, ότι σε 48 ώρες θα επιστρατεύσει τους ιδιώτες γιατρούς εάν δεν προσέλθουν οικειοθελώς στην μάχη του ΕΣΥ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, την ίδια ώρα, στο CNN, ότι σε 48 ώρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την «έξυπνη» χαλάρωση του lockdown.

Ads

Λογικά δεν βγαίνει νόημα, και πολιτικά βγαίνει πανικός και αδιέξοδο. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι πως με διπλό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων, με 120 ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και με τα νοσοκομεία της Αττικής σε κατάσταση πολέμου, η κυβέρνηση σηκώνει λευκή σημαία. Βαφτίζει την αποτυχία του lockdown «αλλαγή στρατηγικής», προκαταλαμβάνει ξανά την εισήγηση της επιτροπής των επιδημιολόγων, και ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύριο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων που είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο, έως απίθανο, ότι θα μπορέσει να τηρηθεί.

Στην πραγματικότητα, η μόνη βεβαιότητα αυτή την στιγμή είναι οι αριθμοί. Και αυτοί οι αριθμοί λένε ότι μπήκαμε σε lockdown, στις 7 Νοεμβρίου, με 2.555 ημερήσια κρούσματα και ετοιμαζόμαστε να βγούμε με 3.465 και ρεκόρ πανδημίας.

Τα στοιχεία επίσης που πήρε χθες στα χέρια της η επιτροπή των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας λένε ότι τα αποτελέσματα των rapid tests που έγιναν το τελευταίο 24ωρο στην Αττική έδωσαν ποσοστό θετικότητας 6% και στην Θεσσαλονίκη 6,4%. Τα ποσοστά αυτά, σε μαθηματικές προβολές, σημαίνουν ότι το επόμενο 7ήμερο έως 10ήμερο, θα υπάρξει περαιτέρω εκτόξευση κρουσμάτων και διασωληνωμένων οδηγώντας σε ακραίες συνθήκες πίεσης το ΕΣΥ. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αλγόριθμοι έδειξαν στην επιτροπή και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως ο αριθμός των διασωληνωμένων την επόμενη εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσει τους 700, την ώρα που οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι ήδη καλυμμένες σε ποσοστό 100%.

Ads

Οι προβλέψεις των επιστημόνων λένε ακόμη ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή του, προσδιορίζουν το peak στο καλό σενάριο στα τέλη του μήνα και δεν δείχνουν ουσιαστική ύφεση πριν τουλάχιστον από τις 10 Απριλίου.

Ο  καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημήτρης Σαρηγιάννης δήλωσε πως «η δυναμική είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς, ακόμη και στα 3.600 κρούσματα προς το τέλος του μήνα». Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει άρση των μέτρων τις επόμενες 14 ημέρες, ενώ και ο γιατρός-ερευνητής από τις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης προειδοποίησε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορονοϊού, που μπορεί να είναι το χειρότερο. «Τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν», είπε και ζήτησε συνέχιση της καραντίνας έως τον Απρίλιο. «Στην κορυφή του κύματος», δήλωσε, «το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα».

Οι απόψεις όμως δεν είναι ίδιες ούτε μεταξύ των επιστημόνων. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης παρ’ ότι συμφώνησε και εκείνος ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη πρότεινε το εντελώς αντίθετο – «βγάλτε όλον τον κόσμο έξω», ήταν το μήνυμά του στο Facebook, απ’ όπου χαρακτήρισε ως «μόνη λύση» να ανοίξουν τα πάντα σε εξωτερικούς χώρους, από την εστίαση έως τις σχολικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Ανάλογη σύγχυση ως προς το τι πρέπει να γίνει επικρατεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και μεταξύ των μελών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Και ενώπιον αυτής της εικόνας, τα μέτρα «εξυπνης» χαλάρωσης που θα ανακοινωθούν αύριο δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από υποσχέσεις εξόδου συνοδεία επιθυμητού χρονοδιαγράμματος.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που θα ανακοινωθεί και θα ισχύσει άμεσα θα είναι η κατάργηση της, αναποτελεσματικής και επιζήμιας, απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα που θα μεταφερθεί ξανά στις 9 το βράδυ και θα εφαρμοστεί από αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα αρθεί επίσης η – εξίσου παράλογη – απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο για άσκηση, καθώς και η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων από την Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα παραμένει ο στόχος για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 του μήνα, επαναλειτουργία των Λυκείων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και άνοιγμα της εστίασης πριν από το Πάσχα. Όλα αυτά όμως, ακόμη κι εάν ανακοινωθούν, δεν είναι τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακές ασκήσεις επί χάρτου – όπως και η άφιξη των πρώτων εμβολιασμένων τουριστών στις αρχές Απριλίου τους οποίους ήδη έχει προγραμματίσει να υποδεχθεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.