Ο Γιάννης Λιγνάδης απέστειλε εξώδικο -το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρο- στο tvxs και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Λαμπρίδη, με αφορμή το ρεπορτάζ με τίτλο «Γιατί καλύπτουν τον Γιάννη Λιγνάδη υπ. Παιδείας και Αρσάκειο;» που δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2023.

Ads

Το ρεπορτάζ αποκάλυπτε πως ο Γιάννης Λιγνάδης δεν ασκούσε με νόμιμο τρόπο την ιδιότητά του ως καθηγητής στο Θέατρο Τέχνης αλλά και στο Πανεπιστήμιο Πατρών παλαιότερα, αφού δεν φαίνεται να του δόθηκε ποτέ άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. Η συγκεκριμένη άδεια, δίνεται από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία σε κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο εκπαιδευτικό, προκειμένου να μπορεί νόμιμα να εργαστεί παράλληλα σε άλλες σχολές ή ιδρύματα, από αυτήν της οργανικής του θέσης, με την προϋπόθεση, να απασχολείται στο σχολείο του.

Ο Γιάννης Λιγνάδης αποκαλεί το δημοσίευμα «δυσφημιστικό ρυπογράφημα» και υποστηρίζει πως εργαζόταν νόμιμα χωρίς τη συγκεκριμένη άδεια, γιατί το Αρσάκειο είναι κοινωφελές ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου και ο ίδιος ιδιωτικός και όχι δημόσιος υπάλληλος. Πιο συγκεκριμένα γράφει:

«Όπως γνωρίζετε, ή θα έπρεπε να γνωρίζετε, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, δεν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αλλά και με πάγια νομολογία του ΣτΕ, οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα ισότιμα σχολεία, όπως αυτά της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά συνδέονται με την εργοδότρια και απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, είναι δηλαδή ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Κατά συνέπεια, οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών που υπηρετούν τα σχολεία αυτά, διέπονται από τις διατάξεις του κοινού εργατικού Δικαίου».

Ads

Ο Γ. Λιγνάδης υποστηρίζει όπως θα διαβάσετε παρακάτω, πως εργάστηκε νόμιμα τόσο στο θέατρο Τέχνης όσο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς δεν απαιτείτο ειδική άδεια σε καμία από τις δύο περιπτώσεις και ως εκ τούτου, δεν τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης. Κατηγορεί δε το tvxs πως με το ρεπορτάζ δυσφημίζει το όνομα και την εικόνα του και διεξάγει μία «ιδιότυπη διαδικτυακή προανάκριση για ένα ανύπαρκτο έγκλημα» προσθέτοντας τη φράση «Εκτός βεβαίως και αν θεωρείται έγκλημα το γεγονός ότι φέρω το “επονείδιστο” όνομα Λιγνάδης».

Η απάντηση του  tvxs

Τα ρεπορτάζ του tvxs δεν έχουν ποτέ στόχο να βλάψουν ή να δυσφημίσουν κάποιον πολίτη.

Επίσης, η τελεία στο τέλος κάθε ρεπορτάζ, δεν μπαίνει αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία τα οποία στηρίζουν τα γραφόμενα. Και στην περίπτωση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, η συντάκτρια είχε απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Εκπαίδευσης) προκειμένου να λάβει απάντηση αν είχε δοθεί η άδεια στον Γ.Λιγνάδη και κατά πόσο είναι νόμιμη η εργασία του στο Θέατρο Τέχνης και το Πανεπιστήμιο χωρίς αυτήν. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματα σχετικά μέιλ τα οποία είναι στη διάθεση του tvxs.

Ο κ. Λιγνάδης ισχυρίζεται πως ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να του χορηγηθεί η συγκεκριμένη άδεια. Ωστόσο, πριν δημοσιεύσουμε το ρεπορτάζ συμβουλευτήκαμε τον ίδιο το νόμο, και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) η οποία μας διαβεβαίωσε πως έγγραφα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σχετική εγκύκλιος αναφέρουν πως ο νόμος ισχύει για δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Εξάλλου όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύσαμε, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ απευθύνει το ερώτημα στον ΓΓ του υπουργείου και ο ίδιος δεν το αρνείται.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 31 του νόμου Ν.2683/1999 που ίσχυε κατά τον χρόνο πρόσληψής του Γ. Λιγνάδη στο Θέατρο Τέχνης γράφει πως ο νόμος αφορά τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δεν διαχωρίζει [σημείο 2] τους ιδιωτικούς και συμπεριλαμβάνει κι εκείνους της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης).

Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή

1. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.

2. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δημοσίου χορηγείται από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης.

3. Δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο η κατ` επάγγελμα άσκηση εμπορίας.

4. Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.

Άρθρο 53 παρ.2 Ν. 2721/1999

2. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, υπάγονται στις διατάξεις του ν. 2683/1999 “Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων πολιτικών Διοικητικών και υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 19 Α`) από την ημερομηνία ισχύος του….”

Ολόκληρο το εξώδικο Λιγνάδη