Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς έστειλε εξώδικο στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του hotspot της ΒΙΑΛ ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κλειστής κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Ads

Ο Μανώλης Βουρνούς δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας στην κυβέρνηση για να τηρηθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος Χίου θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του κάτι που συνεπάγεται την καταγγελία της σύμβασης.

 

Το εξώδικο, το οποίο εδώ και αρκετές ημέρες είχε προαναγγείλει η δημοτική αρχή, εστάλη την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, μετά την αναχώρηση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών από την ΒΙΑΛ και την εγκατάστασή τους στον χώρο του λιμανιού. 

Ads

Ο δήμαρχος Χίου ζητά από την κυβέρνηση: 

 

– Όπως λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για ορθή και ασφαλή λειτουργία του hot spot ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κράτησης.

 

– Όπως προβείτε στην πλήρη εκμετάλλευση του χώρου που σας έχει παραχωρηθεί στην ΒΙΑΛ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οδήγησαν σε συγκρούσεις και επεισόδια.

 

– Όπως τηρήσετε πιστά την μεταξύ μας σύμβαση.

 

– Όπως προβείτε άμεσα, εντός 24 ωρών, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου από την παραμονή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού μεταναστών – προσφύγων στο νησί μας και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στο hot spot.

 

– Όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί στη δομή της ΒΙΑΛ και να εξασφαλίσετε το ίδιο για τις φθορές που θα γίνουν στο μέλλον.