Απόφαση που καταστρατηγεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας στη μάχη της τρομοκρατίας αλλά και όρους της συνθήκης της Γενεύης χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, την χορήγηση ασύλου, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Ads

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε την υπογραφή του σε μία ακόμη σκανδαλώδη απόφαση, απορρίπτοντας την αίτηση ακύρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης στην απόφαση χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκτσι, έναν από τους υπαίτιους του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η απόφαση αυτή όχι μόνο καταστρατηγεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά, επιπλέον, αποτελεί παράβαση των όρων της συνθήκης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων.

Ads

Απορρίπτοντας το αίτημα έκδοσης των πραξικοπηματιών προδοτών, η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν την συνείδηση του τουρκικού έθνους.

Οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να επιτρέψουν περαιτέρω, η χώρα τους να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε συνωμότες πραξικοπήματίας χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την Δικαιοσύνη, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τέτοιες παράνομες αποφάσεις».

«Απόφαση – σκανδαλο» λέει ο Τσελίκ

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτυξης, και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ σε μήνυμά του στο Twitter επικρίνει την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, έναν απο τους οκτώ που διέφυγαν στην Ελλάδα τη βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλιου.

Ο κ. Τσελίκ στο μήνυμά του υποστηρίζει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη υπογράφει μια ακόμη-απόφαση σκάνδαλο, που υποθάλπει πραξικοπηματίες. Η υπογραφή απόφασης απο την Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, που υπέφερε στο παρελθόν απο πραξικοπηματίες, δείχνει ότι παραμερίζεται το δίκαιο και κινούνται με αλλες σκοπιμότητες.

Οι πραξικοπηματίες είναι οι πιο επικίνδυνοι εχθροί του λαού μας και του κράτους μας. Η ελληνική Δικαιοσύνη με τις αποφάσεις της παίρνει θέση υπέρ των εχθρών της Τουρκίας», ισχυρίζεται ο κ. Τσελίκ.

Την… Μικρασιατική Καταστροφή θυμήθηκε ο Μπαχτσελί

Από τον «χορό» των αντιδράσεων στην Τουρκία δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Γκρίζοι Λύκοι. Ο ηγέτης τους, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προχώρησε σε νέο εθνικιστικό παραλήρημα με αφορμή την απόφαση, λέγοντας στην Ελλάδα… να μην ξεχάσει την 9η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της Μικρασιατικής καταστροφής.

«Μια συμπεριφορά που δεν είναι καλή από την πλευρά της Ελλάδας. Ελπίζω να μην ξεχάσουν την 9η Σεπτεμβρίου μετά από αυτές τις συμπεριφορές» δήλωσε.