Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Λεωφόρο Μεσογείων πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Eldorado Gold των Σκουριών Χαλκιδικής. Οι μεταλλωρύχοι ζητούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Στις 14:30 ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης συναντάται με την διοίκηση της Eldorado Gold.

Ads

Την Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στην περιοχή, ενώ το υπουργείο προχώρησε στην επιβολή προστίμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι η «κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», μιλώντας σήμερα το πρωί στον Σκάϊ και κατηγόρησε την Eldorado Gold για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας».

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει την επένδυση στην Χαλκιδική, αλλά με τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει προτάσεις, αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση.

Ads

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας, ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού. Επισήμανε μάλιστα ότι από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.