Εφημερία της Μεγάλης Τρίτης στο Αττικόν, τη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, όπου οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τη διάλυση των νοσοκομείων και τη διαθεσιμότητα. Οι φωτογραφίες απαντούν στους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη πως τα ράντζα έχουν μειωθεί στο ΕΣΥ και ειδικά στο νοσοκομείο Αττικό.

Ads

 

«Αιτία για όλα αυτά είναι η απαξιωτική, προκλητική, αυταρχική στάση της διοίκησης του νοσοκομείου και των πολιτικών προϊσταμένων τους, που διαλύουν νοσοκομεία και βγάζουν σε διαθεσιμότητα συναδέλφους οδηγούς και φύλακες, που όχι μόνο απαξιώνουν τη δουλειά μας, όχι μόνο ανέχονται το νοσοκομείο μας να βουλιάζει, από τα ράντζα, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό (9.500 οφειλόμενα ρεπό και Κανονικές Άδειες του 2013!), σε φάρμακα και υλικά, όχι μόνο μας κοροϊδεύουν και μας απειλούν καθημερινά αλλά και μας αφήνουν απλήρωτους πασχαλιάτικα (5 μήνες εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες και απογευματινά)», ανέφεραν οι εργαζόμενοι στο Αττικόν σε ανακοίνωσή τους για την κινητοποίησή τους

Ημέρα εφημερίας στο Αττικό και επικρατεί χάος. Συνωστισμός στα επείγοντα, ράντζα σχεδόν σε όλες τις κλινικές, ασθενείς να περιμένουν με τις ώρες στα φορεία και οι συγγενείς σε απόγνωση. Εικόνες που για τους ασθενείς είναι πια οικείες αλλά για τον αρμόδιο υπουργό Υγείας απλά δεν υπάρχουν», αναφέρει στο ρεπορτάζ της στο Ηealthreport.gr η Ελένη Μπρεγιάννη, σημειώνοντας πως «η έννοια του επείγοντος στο Νοσοκομείο Αττικόν έχει καταστρατηγηθεί προ πολλού».
 
Το νοσοκομείο λειτουργεί σε ώρες εφημερία με μόλις δύο τραυματιοφορείς, ενώ τα σοβαρά περιστατικά τοποθετούν βιαστικά από τους λιγοστούς εργαζόμενους πάνω σε φορεία μέχρι να έρθει η σειρά τους, με τους γιατρούς να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι τραυματιοφορείς σε πρόσφατη καταγραφή για πόσα χιλιόμετρα διανύουν οι τραυματιοφορείς σε μια εφημερία, βρέθηκε ότι ο καθένας ξεπερνά τα 15 χλμ ανά 8ωρο.
 
«Τα επείγοντα περιστατικά είναι κόλαση σε κάθε εφημερία»  λέει βιαστικά ένας εργαζόμενος που δεν έχει χρόνο ούτε για να ανασάνει. Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας τοποθετούνται σε ράντζα μέχρι να βρεθεί κάποιο άδειο δωμάτιο. Ορισμένοι παραμένουν ακόμη και δύο εβδομάδες στο διάδρομο.
 
Διασωληνωμένοι ασθενής που δανείζονται οξυγόνο από τα δωμάτια, με το καλώδιο παροχής να βγαίνει στους διαδρόμους. «Αν κατά λάθος περάσει κανείς και αποσυνδέσει το καλώδιο καταλαβαίνετε τι θα συμβεί στον ασθενή που είναι στο διάδρομο» λένε εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων στο Ηealthreport.gr. 
 
Όσο για το νοσηλευτικό προσωπικό… Σύμφωνα με το Σωματείο των Εργαζομένων σε περίπου 50 ασθενείς που αντιστοιχούν σε κάθε κλινική (35 σε δωμάτια και 15 στο διάδρομο) υπάρχουν μόλις δύο νοσηλεύτριες ανά βάρδια. Οι ιατρικές εξετάσεις των ασθενών βρίσκονται στο διάδρομο χωρίς κανέναν έλεγχο στο έλεος κάθε περαστικού.
 
Την εικόνα χάους συμπληρώνουν τα ολοκαίνουργια μηχανήματα που παραμένουν ανενεργά, παραδομένα στη σκόνη, χωρίς καμία συντήρηση. Οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στα κοντινά ιδιωτικά κέντρα. «Από τους τρεις αξονικούς λειτουργεί μόνο ο ένας εδώ και τρεις μήνες στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών. Οι κλινικές δανείζονται το μηχάνημα όταν είναι ελεύθερο αλλά κατά τα άλλα το ΕΣΥ κάνει τους ιδιώτες της γειτονιάς να θησαυρίζουν.  Αντίστοιχα και ο μαγνητικός που έπαψε να λειτουργεί εδώ και λίγες εβδομάδες δεδομένου ότι δε συντηρήθηκε ποτέ», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Ads