Κλήση σε απολογία για κακουργηματική εκβίαση σε βάρος κτηνοτρόφων, απέστειλε ο ανακριτής διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέας σε στελέχη έξι γαλακτοβιομηχανιών της περιόδου 2004-2006 για την υπόθεση του «καρτέλ στο γάλα».

Ads

 
Πρόκειται για κλήσεις που αφορούν στο αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, που έχει απαγγελθεί με την επιβαρυντική περίσταση της απειλής βλάβης της επιχείρησης του παραγωγού. Ενώπιον του ανακριτή καλούνται να λογοδοτήσουν Διευθύνοντες Σύμβουλοι και εκτελεστικά στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΝΕΣΤΛΕ και ΑΓΝΟ-ΚΟΛΙΟΣ.
 
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι εν λόγω γαλακτοβιομηχανίες ασκούσαν την επίμαχη περίοδο πιέσεις σε παραγωγούς γάλακτος ώστε να πωλούν σε χαμηλές τιμές. Φέρονται επίσης να απειλούσαν τους κτηνοτρόφους ότι αν δεν συμμορφώνονταν στις απαιτήσεις τους δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν το γάλα τους γιατί θα αποκλείονταν από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες.
 
Η δικαστική έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από καταγγελίες παραγωγών, οι οποίοι ενώπιον της Δικαιοσύνης κατήγγειλαν πως είχαν υποχρεωθεί να πωλούν γάλα με προκαθορισμένο πλαφόν τιμής. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι κατηγορούμενοι αρνούνται τα όσα τους αποδίδονται και οι εταιρείες αναφέρουν πως οι ενέργειες τους ήταν στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και επομένως είχαν ελεύθερη πολιτική στις προμήθειες πρώτων υλών.