Περίπου 6 ώρες μαγνητοφωνημένο αλλά και βιντεοσκοπημένο υλικό, από κινητά τηλέφωνα, τουλάχιστον 20 συναντήσεων υψηλόβαθμων στελεχών της Novartis που μιλούν για χρηματισμούς πολιτικών, έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές αρχές. 

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», συνολικά 12 μάρτυρες, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής προστασίας, αναφέρονται σε παράνομες ενέργειες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας. Σημειώνεται πως στη Novartis υπήρχαν ειδικοί δεσμευτικοί και απαγορευτικοί κανονισμοί για αποφυγή «διαρροής πληροφοριών για την εταιρεία ακόμη και στις οικογένειες των υπαλλήλων της».

Τα στοιχεία για το διεθνές σκάνδαλο Novartis, με συνταρακτικές προεκτάσεις στην Ελλάδα λόγω της εμπλοκής τουλάχιστον δέκα ανώτατων πολιτικών προσώπων (δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), έχουν συγκεντρωθεί από τις μυστικές έρευνες τεσσάρων ετών των αμερικανών πρακτόρων, των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και ελλήνων νομικών, ενώ στο τέλος προστέθηκαν και οι εισαγγελείς Διαφθοράς. 

Οι έρευνες δεν περιορίζονται στην Ελλάδα, αλλά η χώρα μας αποτελούσε κομβικό σημείο για τη Novartis καθώς τη χρησιμοποιούσε ως «χώρα αναφοράς» στην Ευρώπη για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων.

Ads