Έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου, σύμφωνα με την εταιρεία «QS» που ειδικεύεται σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Στον σχετικό πίνακα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Topuniversities.com, τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πίνακα της λίστας QS, στην κατηγορία «Engineering and Technology» το ΕΜΠ κατατάσσεται στην 67η θέση παγκοσμίως, υψηλότερα από κάθε άλλο αντίστοιχο ελληνικό Πανεπιστήμιο, και 17ο στον Ευρωπαϊκό χώρο. Στην αντίστοιχη περσινή κατάταξη το ΕΜΠ ήταν στην 76η θέση παγκοσμίως και στην 24η θέση στην Ευρώπη, δηλαδή παρουσίασε βελτίωση παρά την δυσμενή συγκυρία που περνάει η χώρα μας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο κριτήριο «εκτίμηση από τους εργοδότες» το ΕΜΠ κατατάσσεται 27ο στον κόσμο και 7ο στην Ευρώπη.

Η σημασία της κατάταξης αυτής του ΕΜΠ γίνεται προφανής από την διαπίστωση ότι στον σχετικό κατάλογο μετά το ΕΜΠ κατατάσσονται πολύ γνωστά Πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ανάλογη βελτίωση σημειώθηκε και στην αξιολόγηση των Πανεπιστημίων χωρίς διάκριση αντικειμένου (στην οποία λαμβάνονται υπόψη και πρόσθετα κριτήρια που αξιολογούν καλύτερα τις υπόλοιπες επιστήμες), σύμφωνα με την οποία το ΕΜΠ κατατάσσεται πλέον στην 376η θέση έναντι της περσινής κατάταξης στις θέσεις 441-450.

Ads

Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στη θέση 441-450 με τα τελευταία πανεπιστήμια να κατατάσσονται στη θέση 701+. Τα άλλα πέντε ελληνικά πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης (451-460), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (461-470, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (491-500), το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (601-650) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (701+).

Η κατάταξη των Πανεπιστημίων έγινε με βάση έξι δείκτες:

  • Ακαδημαϊκή φήμη (40%),
  • Φήμη εργοδότη (10%),
  • Αναλογία πανεπιστημιακών φοιτητών (20%),
  • Παραπομπές ανά πανεπιστήμιο (20%),
  • Διεθνείς φοιτητές (5%) και
  • Διεθνές πανεπιστήμιο (5%)

Κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου σύμφωνα με την QS είναι το MIT και ακολουθούν στη θέση «2» με ισοβαθμία το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου, ενώ τέταρτο και πέμπτο είναι το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τα πανεπιστήμια Οξφόρδης και Λονδίνου (ισοβαθμία) αντίστοιχα.

Διαβάστε αναλυτικά τη λίστα εδώ