Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πορισματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στο πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για χρήση του παράνομου λογισμικού Predator από την ΕΥΠ.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμα του επισημαίνει ότι προκύπτει δίδυμο σκάνδαλο, καθώς μετά από αυτό των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε τη συγκάλυψη μέσα από την αντισυνταγματική επίκληση του δήθεν απορρήτου για κομβικούς μάρτυρες, καθώς και τον αποκλεισμό/προστασία πρωταγωνιστών του σκανδάλου που παρά την επιμονή σύσσωμης της αντιπολίτευσης, προστατεύθηκαν από τη ΝΔ με εντολή Μητσοτάκη, και δεν προσήλθαν να καταθέσουν.

Ακόμα στο πόρισμα του ο Συριζα αναφέρει ότι προκύπτει πως πίσω από τις εταιρίες Krikel και Intellexa, και παρά την προσπάθεια να εξαφανιστούν τα ίχνη τους με διαρκείς εξαγορές και μεταβιβάσεις, κρύβονται τα ίδια πρόσωπα. Ήτοι οι Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος οι οποίοι προκύπτει ότι συνεργάζονται με τον επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν και οι οποίοι διατηρούν ειδικές και προνομιακές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση ιδιαίτερα δε με τον ήδη παραιτηθέντα πρώην γγ Γραμματέα του Πρωθυπουργού κο Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ως πραγματικά γεγονότα τις παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, όσο και του Ν. Ανδρουλάκη, ως διοικητικός εποπτεύων την ΕΥΠ, υπερκείμενος του Διοικητή της, φέρει βεβαίως την πολιτική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις αυτές.

Ads

Η ευθύνη αυτή είναι αντικειμενική, εμπίπτουσα στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές προσδιορίζονται στη διάταξη του άρθρου 11 του παραπάνω Ν.4622/2019 αφού ήταν και είναι θεσμικά ο άμεσα προϊστάμενος της ΕΥΠ που έλεγχε και ελέγχει προσωπικά τις ενέργειές της και αυτός που επέλεξε το διοικητή της και μάλιστα με τροποποίηση νομοθετική των απαιτούμενων προσόντων αυτού.

Αναλυτικά το πόρισμα