Μετά από εισήγηση του Σπύρου Λάππα, το CD με τις συνομιλίες -μεταξύ άλλων- του Θεόδωρου Παπαδημητρίου με τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδης, θα σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να δοθεί ή όχι η σχετική άδεια χρήσης του από τα μέλη της Εξεταστικής.

Ads

Μετά το τελεσίγραφο της προηγούμενης εβδομάδας, ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου προσήλθε για να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία όσα γνωρίζει κυρίως, για τις 23 ύποπτες προσλήψεις που έγιναν επί θητείας Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο μάρτυρας, δέχτηκε την τελευταία κλήση από την Εξεταστική Επιτροπή με την αυστηρή προειδοποίηση πως αν και πάλι δεν προσέλθει, θα διαταχθεί βίαιη προσαγωγή εναντίον του, κάτι που τελικά δεν κατέστη απαραίτητο αφού ο μάρτυρας εμφανίστηκε οικειοθελώς.

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΚΕΕΛΝΟ που κατέθεσε στην Εξεταστική για την Υγεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης.

Ads

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι η Δικαιοσύνη ορθώς λαμβάνει υπόψη ανάλογα τεκμήρια παρότι αποτελούν προϊόντα παράνομης μαγνητοσκόπησης, στην περίπτωση που αυτά αφορούν υποθέσεις που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος και δεν αφορούν στην προσωπική και ιδιωτική σφαίρα των συνομιλητών. Κατέθεσε μάλιστα στην Επιτροπή σειρά αποφάσεων στις οποίες έχει συμβεί αυτό.

Η Επιτροπή συμφώνησε να αποστείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών το CD με τις συνομιλίες του Θεόδωρου Παπαδημητρίου με τον διευθυντή του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να αποφασίσει αν μπορεί ή όχι να γίνει χρήση του από την Επιτροπή. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα θα πρέπει «για να έχουμε την ασφάλεια για το υλικό, να πάει σε μια υπηρεσία που να ξέρουμε ότι η καταγραφή του θα έχει φερεγγυότητα και αξιοπιστία». Από την δική του πλευρά, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι: «Θα πρέπει να γίνει ταυτοποίηση του υλικού, τεχνικός έλεγχος και να διευρενηθεί η δυνατότητα αν μπορούμε να κάνουμε χρήση, καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο εισαγγελέας σε κάθε περίπτωση».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε επίσης το Σώμα ότι απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, σχετικά με τις επιχορηγούμενες «23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις οποίες ο ανaplhrvt;hw υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει ισχυριστεί ότι επρόκειτο για «ρουσφέτια» του Άδ. Γεωργιάδη επί υπουργίας του. Ο κ. Μπαλωμενάκης ζήτησε από τον οργανισμό τα πρακτικά με τα οποία εγκρίθηκαν οι επίμαχες συμβάσεις και ότι στοιχεία υπάρχουν για το πως διανεμήθηκαν τα χρήματα τους.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών, αλλά υπάρχει μία περίληψη του τι περιλαμβάνουν σε δημοσίευμα του Τύπου.

Παπαδημητρίου: Είναι η φωνή μου, αλλά…

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου επικαλέστηκε εκ νέου λόγους υγείας για την άρνηση του να εμφανιστεί στην Εξεταστική Επιτροπή, που θα μπορούσαν να τον εκθέσουν… στην τηλεόραση.

Ως προς το θέμα υγείας που αντιμετωπίζει, διευκρίνισε πως πάσχει από «καρδιολογικό θέμα» και συγκεκριμένα από «νεφρογενή υπέρταση δηλαδή κακοήθη υπέρταση», επισημαίνοντας πως «οι αυξομειώσεις της πίεσης του λόγω στρες μπορούν να επιφέρουν βλάβες στην υγεία του».  Επέκρινε επίσης  την επίσκεψη δύο περιπολικών κάτω από το γραφείο του.

Αναφορικά με τις ηχητικές συνομιλίες, ισχυρίστηκε ότι ότι η ηχογράφηση έγινε σε φυσικό χώρο, χωρίς να ξέρει από ποιόν κι ότι τα επίμαχα ντοκουμέντα είναι προϊόν μοντάζ. Πιο συγκεκριμένα, δεν αρνήθηκε πως είναι η φωνή του που ακούγεται στο ηχητικό υλικό, υποστήριξε ωστόσο ότι το υλικό είναι παραποιημένο και αποτελεί συρραφή συνομιλιών του.

Ξεκινώντας την εξέταση του μάρτυρα ο Σπύρος Λάππας ρώτησε τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις 23 προσλήψεις που απασχόλησαν την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι από την κατάθεσή της προϊσταμένης Οικονομικής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κ. Πολύζου σε προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής, βγήκε το συμπέρασμα ότι οι 23 προσλήψεις που εξετάζει η Επιτροπή επί υπουργίας Γεωργιάδη, δεν πληρώθηκαν από χορηγία της Estee Lauder («η χορηγία αυτή δεν ήταν για προσωπικό», ανέφερε η κ. Πολύζου), όπως διατείνονταν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά από χορηγίες του ΟΠΑΠ το 2007 και το 2008, χορηγίες τα χρήματα των οποίων αξιοποιήθηκαν το 2013 και 2014.

Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι επρόκειτο για αποζημιώσεις έργου μέσω χορηγιών κι όχι συμβάσεις εργασίας. Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον νόμο σταθερός μισθός και ωράριο για πάνω από 2 μήνες συνιστά σταθερή σχέση εργασίας πράγμα που αποδεικνύεται και από τα επίσημα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Επιτροπή, εκείνος επέμεινε ότι πρόκειται για αποζημιώσεις έργου, καταγγέλοντας ως πλαστή την κατατεθείσα σύμβαση εργασίας δημοσιογράφου που υπάρχει στη δικογραφία. Αρνήθηκε επίσης ότι γίνονταν προεκλογικές προσλήψεις, όπως φέρεται να προκύπτει από τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα από τις συνομιλίες του με τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τις «αμαρτωλές» καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ παραδέχτηκε ότι αυτές ανατίθεντο σε ενδιάμεσες εταιρείες επικοινωνίας και δεν απάντησε στο γιατί δεν γινόταν απευθείας ανάθεση στα ΜΜΕ.

Απαντώντας για τα πλαστά τιμολόγια και την αμοιβή 1,4 εκατ. ευρώ σε ένα μόνο πρόσωπο, είπε ότι «η νυν διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια για τα πλαστά τιμολόγια, τονίζοντας οτι είναι αληθινά. Το σημερινό ΚΕΕΛΠΝΟ το αμφισβητεί. Έχουν στείλει τα δελτία αποστολής παντού. Οι συναλλαγές είναι πραγματικές. Είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Δεν εμπλέκομαι εγώ σε αυτό. Όντως καταβλήθηκαν 1,4 εκατ. ευρώ για την έκδοση αφισών και τιμολογίων. Υπάρχουν τα δελτία αποστολής σε όλα τα σημεία. Η δράση όσον αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν πραγματική».

Ο Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, των ΑΝΕΛ, ρώτησε στη συνέχεια τον επί 25 χρόνια διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ πόσο κόστισε συνολικά ο οργανισμός στον Έλληνα πολίτη κι αν αμφισβητεί το πόσο των 350 εκατ. ευρώ, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν μπορεί να το υπολογίσει καθώς είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, αλλά παραδέχτηκε ότι όντως ήταν «δραχμοφόρο».

Σε ερώτηση, τέλος, για την κακοδιαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο μάρτυρας έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στη μη ύπαρξη λογιστικού ελέγχου, παρομοιάζοντας τον εαυτό του ως «αλεξιβρόχιο».

Η συνεδρίαση διεκόπη για να συνεχιστεί την Πέμπτη στις 13:00 προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η υγεία του μάρτυρα.