Δεν  πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις λίστες Πέτσα και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion.

Ads

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός  κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να δεχθεί να ερευνηθούν τα πάντα από το 2015 και μετά, δηλαδή να συμπεριληφθεί και η περίοδος διακυβερνησης Τσίπρα.

Πρόκειται για μια μια πρόταση, η οποία ως στόχο έχει να βγάλει από την δύσκολη θέση την κυβερνώσα παράταξη, καθώς είχε βρεθεί απομονωμένη πολιτικά βλέποντας όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης συσπειρωμένες απέναντί της πάνω στο ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει την αποδοχή εκ μέρους ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜέΡΑ 25, κάτι που συνεπάγεται πως συγκέντρωνε ούτως ή άλλως τον απαραίτητο αριθμό των 120 βουλευτών που είναι απαραίτητη  για την συγκρότησή της.

Ads

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου καταβλήθηκαν παρασκηνιακά προσπάθειες να μην ψηφίσει τελικά την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ, παρ’ ότι εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της, και αντί αυτού να συνταχθεί σε πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή.

«Σε πανικό ο κ. Μητσοτάκης – Ας μην προσπαθήσει να ευτελίσει το Σύνταγμα»

Σχολιάζοντας την πρόταση Μητσοτάκη η Κουμουνδούρου καταλογίζει στον πρωθυπουργό πανικό, ενώ υπενθυμίζει τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα για την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Το Σύνταγμα με το άρθρο 68 παρ. 2, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση, είναι τόσο σαφές όσο και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη: ορίζει ότι η αντιπολίτευση με πρόταση 60 βουλευτών της δικαιούται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται αν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές:

  • είτε θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης
  • είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος.

Αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί.
Αν όμως το θέμα του είναι ότι δεν το αντέχει, θα του συνιστούσαμε, τουλάχιστον να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο».