Δέκα μετανάστες διέφυγαν εχθές τη νύχτα από το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και των επεισοδίων που ακολούθησαν. Ακόμη 14 μετανάστες συνελήφθησαν στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται ότι σε καταγγελίες, στις οποίες προέβη εχθές τη νύχτα ο επικεφαλής της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή», Πέτρος Κωνσταντίνου, αναφέρεται ότι πριν από πέντε μέρες οι μετανάστες, κρατούμενοι στο Κέντρο, έθεσαν σε λειτουργία το αιρκοντίσιον χωρίς τη συγκατάθεση των αστυνομικών φρουρών, οι οποίοι έκοψαν την ηλεκτροδότηση σε όλη την εγκατάσταση.

Ads

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, το κλίμα στο Κέντρο άρχισε να βαραίνει, όταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μετανάστες που εκτελούσαν, στο πλαίσιο του μπαϊραμιού, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, δέχθηκαν παρενοχλήσεις από τους φρουρούς.

Οι παράνομοι μετανάστες που δραπετευσαν, οχτώ υπήκοοι Πακιστάν, και 2 υπήκοοι Αφγανιστάν, αναζητούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ενώ άλλοι 14 συνελήφθησαν στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου που φιλοξενεί συνολικά 1620 άτομα.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι τώρα, για την εμπλοκή τους στα επεισόδια, 41 αλλοδαποί (17 υπήκοοι Πακιστάν, 9 Αφγανιστάν και 14 Μπαγκλαντές και 1 Μαρόκο), οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ εξετάζεται η υπαίτια συμμετοχή και άλλων.

Ads

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.  Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το Σάββατο κρατούμενοι μετανάστες επιτέθηκαν απρόκλητα στους αστυνομικούς φρουρούς, με ρίψη πετρών, μπουκαλιών νερού τα οποία είχαν γεμίσει με χαλίκια, κ.λπ. αντικειμένων, ενώ παράλληλα έβαλαν φωτιές σε σακούλες απορριμμάτων, στρώματα κρεβατιών και οικίσκους.

Η εξέγερση τη νύχτα του Σαββάτου

Κατεστάλη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η εξεγέρση των κρατουμένων μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας τη νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν αφού τους ανακοινώθηκε ότι ο μέγιστος χρόνος κράτησής τους θα παραταθεί από τους 12 στους 18 μήνες. Επιπλέον είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούσαν τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα οι συνθήκες στον χώρο όπου κοιμούνται οι μετανάστες να είναι αφόρητες.

image

Η ΕΛΑΣ ανέφερε 10 τραυματίες αστυνομικούς από ρίψεις αντικειμένων, ενώ δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τραυματισμούς μεταναστών. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση κρότου λάμψης. Τα επεισόδια έληξαν έπειτα από επέμβαση των ΜΑΤ. Παράλληλα, στη γύρω περιοχή τη νύχτα στήθηκαν μπλόκα με τις ομάδες ΔΙΑΣ να ψάχνουν σε σπίτια και ταβέρνες για δραπέτες. Η κατάσταση τελικά ομαλοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα και βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση των φθορών.