Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, τα κέρδη από την πολυετή δράση της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης πορτοφολάδων που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Έως τώρα έχουν συλληφθεί 31 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά - στην πλειονότητά τους Αλβανικής καταγωγής - ενώ αναζητούνται άλλα 18.

Λεία 3.500 ευρώ την ημέρα!

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΔΑΑ, Χρήστος Παπαζαφείρης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης, οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4.000 κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες έκαναν καθημερινά τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό μεγαλύτερο των 3.500 ευρώ.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε κακουργηματική ποινική δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για εγκληματική οργάνωση, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο απότακτος αστυνομικός και ο συλλέκτης!

Στην υπόθεση εμπλέκεται και 49χρονος απότακτος αστυνομικός, ενώ υπάρχει έμμεση εμπλοκή 54χρονου συγγενή γνωστής μουσικοσυνθέτιδας, ο οποίος είναι συλλέκτης αρχαίων αντικειμένων και διαμένει στη Γαλλία.

Όσον αφορά τον απότακτο αστυνομικό, διαβεβαίωνε τους δράστες ότι λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του διέθετε τις κατάλληλες «διασυνδέσεις» που θα τους εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο, ενώ έπαιρνε μερίδιο από τα παράνομα κέρδη.

Σχετικά με τον 54χρονο, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία του στην Ελλάδα - όπου διέμενε προσωρινά ως οικιακή βοηθός μία Γεωργιανή, μέλος της οργάνωσης - βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων. 

Τα αρχαία αντικείμενα ανήκαν στον 54χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, ενώ όπως διαπιστώθηκε ουδεμία σχέση είχε με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Πως δρούσε το κύκλωμα

Οι συλληφθέντες διέπρατταν καθημερινά κλοπές σε βάρος επιβατών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα, ενώ στη συνέχεια μοίραζαν τα χρήματα μεταξύ τους ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι περισσότερες κλοπές πορτοφολιών έχουν διαπραχθεί σε βάρος αλλοδαπών τουριστών διαφόρων εθνικοτήτων, από όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα.

Έκαναν τους τουρίστες

Με αφετηρία κεντρικούς σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ, ενώνονταν σε προκαθορισμένες ομάδες, συνήθως τριών έως δέκα ατόμων, και έμπαιναν σε συρμούς, ενώ προτιμούσαν τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», γιατί υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση τουριστών. Στην προσπάθειά τους να μην κινούν υποψίες, τηρούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες και τις περισσότερες φορές έκαναν τους τουρίστες.

Κατά διάρκεια των δρομολογίων άλλαζαν συνεχώς συρμούς και βαγόνια, αναζητώντας κατά κύριο λόγο ανυποψίαστους τουρίστες ή ηλικιωμένους και επιβάτες που είχαν το πορτοφόλι ή το κινητό τους σε τσέπη του παντελονιού τους.

Προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί, αποσπούσαν την προσοχή του θύματος προκαλώντας τεχνητό συνωστισμό, με τη συμμετοχή άλλων μελών της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι τα μέλη της εκάστοτε ομάδας περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και τη στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλος δράστης άρπαζε το πορτοφόλι ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι δράστες εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη. Άλλα μέλη της οργάνωσης, με υποστηρικτικό ρόλο, έπαιρναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον εντοπισμό τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο.