Για διγλωσσία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της μεταβίβασης των ακινήτων του ΥΠΠΟ στην ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε. Κι αυτό γιατί ενώ η υπουργός πολιτισμού Μ. Ζορμπά έχει δηλώσει δημόσια πως θα εξαιρεθούν με υπουργική απόφαση τα 10.119 ακίνητα στα οποία περιλαμβάνονται συμπεριλαμβάνονται εμβληματικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, σήμερα ανακοινώθηκε πως το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) προσφεύγει στο ΣτΕ για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων.

Ads

Δεδομένου ότι τα μέλη του ΔΣ του Υπερταμείου διορίζονται από τους θεσμούς και το Υπ. Οικονομικών, το ερώτημα που θέτει ο Σύλλογος είναι ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της κυβέρνησης; Να εξαιρεθούν τα ακίνητα όπως έχει δηλώσει η υπουργός και κύκλοι του Υπ. Οικoνομικών, ή να διεκδικήσει τη νομιμότητα της απόφασης από το ΣΤΕ και να παραμείνουν τα ακίνητα στην ΕΤΑΔ – ΑΕ;

Το Τvxs.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Πολιτισμού. Τόσο η υπουργός Μ. Ζορμπά όσο και ο υφυπουργός Κ. Στρατής στην ευθύνη του οποίου είναι το θέμα δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά. 

Το ερώτημα που θέσαμε είναι αν έχει αλλάξει κάτι από την τελευταία ανακοίνωσή στις 9-1-2019 κατά την οποία διαβεβαίωνε το υπουργείο πως «Η δημόσια γνωστοποίηση των ΚΑΕΚ που εξαιρούνται και δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ θα γίνει με θεσμικό τρόπο, μέσω της έκδοσης σχετικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.»

Ads

Τα ίδια είχε δηλώσει εξάλλου η ίδια η υπουργός και στην εκπομπή Άλλη Δίασταση στην ΕΡΤ1.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν η απόφαση του Υπερταμείου να προσφύγει στο ΣτΕ έχει σχέση με πίεση των θεσμών. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δόθηκαν χωρίς να έχουν δώσει οι θεσμοί την έγκριση τους.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που εμμένει και προχωρά στην αίτηση ακύρωσης των Υπουργικών Αποφάσεων σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του:

«Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πολλάκις ότι το θέμα βαίνει προς “επίλυση”, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο “Υπερταμείο”, αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί “λάθους”. Μόλις χτες, όμως, υπήρξε μια εξέλιξη που δείχνει ότι η διγλωσσία της κυβέρνησης όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά είναι καθεστώς: Το “Υπερταμείο” (ΕΕΣΥΠ) άσκησε παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ για την προσφυγή του ΣΕΑ και των δημάρχων Σπάρτης και Πατρέων. Αυτό σημαίνει ότι προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων! Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους “θεσμούς”, με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη “περιουσία” του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν.»

«Κάπου εδώ, όμως, τα ψέματα τελειώνουν. Όπως επισημάναμε από την αρχή αυτής της υπόθεσης, η προστασία των μνημείων δεν γίνεται με Δελτία Τύπου, αλλά με υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει. Ας πουν επιτέλους την αλήθεια: θέλουν ή όχι να περάσουν τα ακίνητα στο Υπερταμείο; Εγείρει το Υπερταμείο αξιώσεις για τα 2.329 ακίνητα της πολιτιστικής κληρονομιάς; Θα έρθει το Υπουργείο Οικονομικών στο ΣτΕ να υπερασπιστεί την απόφαση μεταβίβασης των μνημείων; Ποια είναι η πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης; Αυτή που λένε τα δελτία τύπου του ΥΠΠΟΑ ή αυτή που υποδεικνύει η σιωπή του Υπουργείου Οικονομικών και η παρέμβαση του Υπερταμείου;».

Η αίτηση ακύρωσης του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας