Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα επιχειρείται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και των εργατικών σωματείων, αφού «τελειώνει» τη διαιτησία και «εξαφανίζει» τις κλαδικές συμβάσεις. 

Ads

Αναφορικά με την μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, η κυβέρνηση με την αλλαγή που επιφέρει στο άρθρο 16 του νόμου 1876/1990 μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, την καταργεί στην ουσία της. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο ορίζεται ότι η μονομερής προσφυγή θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρώντας έτσι τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, συνδεόμενου με την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. 

Η διάταξη προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στο άρθρο 57 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που αφορά ακριβώς την «επίλυση των συλλογικών διαφορών με διαιτησία». Η κυβέρνηση την απέρριψε – όπως και αυτή του ΚΙΝΑΛ -με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει πως «η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να βάλει τους κανόνες». 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο για μια ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση αφού περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από την δυνατότητα που τους δίνει το Σύνταγμα. «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς σε ποιες επιχειρήσεις εκτός από αυτές δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να συντρέχουν προϋποθέσεις συνδρομής λόγου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μπορεί να ασκηθεί νομίμως το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Ads

Ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κυβέρνηση επαναφέρει την χώρα με ιδεοληπτικό τρόπο στην περίοδο του δεύτερου μνημονίου. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τη σύμβαση των ξενοδόχων, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επεκτείνει και είχε καθολική ισχύ. «Η σύμβαση αφορά 113.000 εργαζόμενους και προβλέπει χαμηλότερο μισθό κοντά στα 800 ευρώ. Με την εφαρμογή των διατάξεων της ΝΔ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανά την επικράτεια θα μπορούν επικαλούμενες οικονομικές δυσχέρειες να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων και να πέφτουν από τα 800€ στα 650€».

Αποφασίζει ο υπουργός

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι εφαρμόζει «τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές» σχετικά με τις ρήτρες εξαίρεσης από την υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των κλαδικών Σ.Σ.Ε. Ωστόσο, οι μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το σύστημα που είχε επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις κλαδικές Σ.Σ.Ε. να έχουν καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ οι άλλες μισές δίνουν το δικαίωμα εξαίρεσης μόνο αν το έχουν προσυμφωνήσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. 

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αντίθετα επιτρέπει στον υπουργό να αποφασίζει κατά περίπτωση ποιες επιχειρήσεις θα εξαιρούνται από την εφαρμογή των Σ.Σ.Σ. Ορίζεται εξάλλου ότι όλες οι διατάξεις θα εξειδικευτούν από μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι «το να μπορεί να εξαιρεί επιχειρήσεις ο ίδιος ο Υπουργός δεν εφαρμόζεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα», ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί με ψεύδη και στρεβλώσεις να στηρίξει την αντικοινωνική της πολιτική.