Να ανοίγει μόνο ό,τι είναι αναγκαίο τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Επειδή η πίεση είναι τρομακτική, η Επιτροπή θα πρέπει να δει πού υπάρχει αδήριτη ανάγκη και αυτή και μόνο να εξυπηρετείται. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο για την Γ’ Λυκείου», δήλωσε στον Σκάι για το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου.

Ads

Για το αν οι μαθητές, με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να δώσουν Πανελλήνιες, ανέφερε ότι αν δε λειτουργεί η υπόλοιπη εκπαίδευση και υπάρχουν πολλές αίθουσες ώστε τα παιδιά να μπαίνουν σε μικρούς αριθμούς σε κάθε αίθουσα, μπορεί να γίνει.

Ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε σωστό το μπλόκο στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. «Όταν επί τρεις ημέρες αυξάνει κατακόρυφα η πίεση στο σύστημα υγείας και ξεκινούν οι εφημερίες χωρίς ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ και με δεδομένο ότι το μεγάλο κέντρο της χώρας λειτουργεί ήδη με 100% πληρότητα, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο» είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε δε την περασμένη Τετάρτη, που ανακοινώθηκε το άνοιγμα σε αυτές τις περιοχές, υπήρχε ραγδαία επιδείνωση.

Για το Πάσχα

Για το Πάσχα και αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο μεταξύ περιοχών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας.

Ads

«Έχω την αίσθηση ότι η μετακίνηση των ανθρώπων από την κυρία κατοικία τους στη δευτερεύουσα κατοικία τους, εφόσον βρίσκονται σε περιοχές του ίδιου επιδημιολογικού φορτίου θα διευκόλυνε ώστε να έχουμε λιγότερους συνωστισμούς τα Σαββατοκύριακα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλά μόνο αυτοί και υπό αυτή την προϋπόθεση», κατέληξε.