Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στην Ειδομένη μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και την αστυνομία της ΠΓΔΜ στη «νεκρή ζώνη», με αφορμή περιστατικό ηλεκτροπληξίας που υπέστη Μαροκινός στην σιδηροδρομική γραμμή.

Ads

Δεκάδες μετανάστες εξακολουθούν να παραμένουν στην σιδηροδρομική γραμμή αποκλείοντας την κίνηση αμαξοστοιχιών, ενώ δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας επιτηρούν τον ίδιο χώρο για την αποτροπή ενδεχόμενων συμπλοκών.

Στο μεταξύ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Πολυκαστρου, όπου διακομίστηκε αρχικά ο νεαρός Μαροκινός, ο τραυματίας κατέληξε στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου νοσηλεύεται με εγκαύματα εκτός κίνδυνου.

Στην Ειδομένη καταφθάνουν διαρκώς λεωφορεία με πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που καλούνται να περάσουν μια ακόμα δύσκολη νύχτα σε σκηνές, υπνόσακους ή κάτω από τα δέντρα.

Ads

Το χρονικό 

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στα σύνορα Σκοπίων – Ελλάδας μεταξύ των περίπου 800 μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στην περιοχή, και αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 10 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά ένας μετανάστης, πιθανότατα Μαροκινός, υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στην υπό κατάληψη σιδηροδρομική γραμμή στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Κιλκίς.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, ευρισκόμενος σε κατάσταση απόγνωσης, ο νεαρός Μαροκινός ανέβηκε σ’ ένα σταθμευμένο βαγόνι απ’ όπου για άγνωστο λόγο έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Μετά το περιστατικό, οι μετανάστες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και ξύλα και αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε η ανέγερση συρμάτινου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, στο σημείο της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η δημιουργία ενός βασικού σημείου από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Μεγάλοι μεταλλικοί στύλοι, ύψους τριών μέτρων έχουν αρχίσει να τοποθετούνται, τη στιγμή που ξετυλίγεται και στήνεται ο φράχτης.

Η ΠΓΔΜ εδώ και μερικές ημέρες έχει επιβάλει περιορισμούς στη διέλευση ανθρώπων, διαχωρίζοντας τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, και απαγορεύοντας τη δίοδο σε πολίτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο κ.λπ. τους οποίους θεωρεί «οικονομικούς μετανάστες».

Η κυβέρνηση της γείτονος υποστήριξε πως η ανέγερση του φράχτη αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας πριν από δύο εβδομάδες.