Αρκετά επεισόδια αναμένεται να έχει ακόμη το σίριαλ με τίτλο «Τα σκουπίδια και το ΑΠΘ». Σήμερα, μια ομάδα εργαζομένων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε επιφανειακό καθαρισμό του χώρου, ενώ αναμένεται να στείλει και ο δήμος την υπηρεσία καθαριότητας για να μαζέψει τις αναρίθμητες σακούλες σκουπιδιών. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κατάληψη του Πανεπιστημίου, όπου το κλίμα είναι τεταμένο μετά την απόφαση του πρύτανη, Γ. Μυλόπουλου, να ζητήσει την εισαγγελική παρέμβαση και την επέμβαση της αστυνομίας με διώξει τους καταληψίες. Χθες, η νεολαία Συνασπισμού Θεσσαλονίκης προέβη σε ανακοίνωση όπου ζητά την παραίτηση των αρχών του ΑΠΘ «καθώς αδυνατούν να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το άσυλο»Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Ο πρύτανης του ΑΠΘ είχε απευθυνθεί στις αρχές της εβδομάδας στην εισαγγελία  προκειμένου να φύγουν από το κτίριο διοίκησης οι καταληψίες εργολαβικοί εργαζόμενοι και να τεθεί τέρμα στο αδιέξοδο με τα σκουπίδια. Η εισαγγελία έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να μπουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και να σταματήσουν την κατάληψη. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της νεολαίας του Συνασπισμού στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι σε χθεσινή τους ανακοίνωση καταδίκασαν το αίτημα της πρυτανείας, το οποίο έχει υπογραφεί και από αρκετούς προέδρους σχολών του Πανεπιστημίου και κοσμήτορες.
 
Συγκεκριμένα, η νεολαία του Συνασπισμού ανέφερε ότι «η επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακούς χώρους και εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή όσων θεωρούν πως υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο». Παράλληλα ζήτησε την παραίτηση των αρχών δηλώνοντας ότι «αν τα θεσμικά όργανα αδυνατούν να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το άσυλο, η μόνη αξιοπρεπής επιλογή που μένει είναι η παραίτηση».

image
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos

Ο κ. Μυλόπουλος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του tvxs.gr για να σχολιάζει αυτή την δήλωση.
 
«Το άσυλο για άλλη μια φορά παρερμηνεύεται. Πρόκειται για άσυλο στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και στον διάλογο. Αυτό δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα», δηλώνει στο tvxs.gr ο καθηγητής Δημήτρης Μάρδας.
 
Σήμερα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας συγκεντρώθηκαν στον χώρο του Πανεπιστημίου και μάζεψαν μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών, χωρίς όμως να είναι σε θέση να απολυμάνουν τον χώρο. «Θέλαμε, κυρίως, να κάνουμε ξανά τα αμφιθέατρα έτοιμα να δεχτούν τους φοιτητές. Ένα αναγκαστήκαμε να το κλείσουμε τελείως, όμως, γιατί είχε ακόμη και κόπρανα ζώων μέσα. Είναι απαραίτητο, βέβαια, να πραγματοποιηθεί μια επισταμένη εκκαθάριση του χώρου και απολύμανση, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν οι φοιτητές», περιγράφει ο κ. Μάρδας.

Ads

image
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos
 
Ο ίδιος τονίζει ότι το πρωί παρευρέθηκαν στον χώρο του Πανεπιστημίου και μέλη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με ένα εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Σιδέρη Κωνσταντινίδη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου είχαν την πρόθεση να μην αφήσουν κανέναν να μαζέψει τα σκουπίδια, αλλά στο τέλος απλώς δεν συμμετείχαν στην διαδικασία.

image
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos 

Κατάληψη με οριακή πλειοψηφία

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι εργολαβικοί υπάλληλοι σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες μετά την εισαγγελική παρέμβαση. Η συνέλευση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Υπενθυμίζεται ότι μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων, που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους αντιδρούν καθώς ελλείψει μετενέργειας καλούνται να συμφωνήσουν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, που δεν θα πληρούν τους όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 
 
image
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos

Αυτή η ομάδα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της απεργίας, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που ζήτησαν να σταματήσει. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν τελικά να ψηφίσουν με κάλπη, το αποτέλεσμα της οποίας έδειξε ότι 163 τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της κατάληψης και 144 κατά.
 
Όσοι ήθελαν να σταματήσει η κατάληψη βρίσκονται μπροστά στο πρόβλημα της οικονομικής ανέχειας, αφού εδώ και δυο μήνες δεν έχουν λάβει μισθό. Το σωματείο τους, μάλιστα, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τους στηρίξει. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις για την σύσταση ενός δεύτερου σωματείου, και έχει ήδη συγκεντρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός υπογραφών.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στην Συνέλευση μερίδας των εργαζομένων, συγκεντρώνοντας 200 περίπου υπογραφές ζήτησαν να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στα πόστα τους.
 
Διακριτική αστυνομική παρουσία
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs Θεσσαλονίκης, σήμερα υπήρξε παρουσία αστυνομικών δυνάμεων αλλά και του εισαγγελέα στον χώρο γύρω από το ΑΠΘ. Η παρουσία τους ήταν διακριτική και δεν προέκυψαν προκλήσεις από καμία από τις δυο πλευρές. Επίσης, εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί ένα τέλος στο ζήτημα, πιθανότατα με επέμβαση της αστυνομίας, καθώς πλέον, αν και επικρατεί ψυχραιμία, φαίνεται αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της πρυτανείας και του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων.