Νέα σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε σήμερα με αφορμή αυτή τη φορά το μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε σπίτια δημοσιογράφων, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αττική. Για ανοιχτή τρομοκρατία έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διερωτώμενος «πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταδικάσει τους χαϊδεμένους κουκουλοφόρους του». Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε δημιουργία κλίματος «διχασμού και μισαλλοδοξίας» στον κ. Κεδίκογλου. Καταδίκη των επιθέσεων από τα πολιτικά κόμματα και τις Ενώσεις του Τύπου.

Ads

Άγνωστοι τοποθέτησαν τα ξημερώματα σήμερα αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, έξω από πέντε σπίτια δημοσιογράφων. Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί αποτελούνταν ο καθένας από δύο γκαζάκια και από τις εκρήξεις και πυρκαγιές προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές και κυρίως μαύρισμα τοίχων από τους καπνούς, εξωτερικά.  

Αναλυτικότερα, στις 03:40 σημειώθηκε ο εμπρησμός στο σπίτι του Γιώργου Οικονομέα στο Κολωνάκι -όπου τώρα μένουν τα παιδιά του-, στις 04:10 στην Αγία Παρασκευή στο σπίτι του Αντώνη Λιάρου, στις 04:15 στην Πεντέλη στο σπίτι του Αντώνη Σκυλλάκου και της συζύγου του Ευαγγελίας Μπαλτατζή.  

image
Η είσοδος της κατοικίας του Αντώνη Λιάρου στην Αγία Παρασκευή

Ads

Την ίδια ώρα, έκρηξη σημειώθηκε στο Μαρούσι στο σπίτι του Χρήστου Κώνστα και στις 04:45 στον Άλιμο στο σπίτι του Πέτρου Καρσιώτη. 

Σε κάθε ένα από τα σπίτια μετέβησαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με πέντε πυροσβέστες, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβουν λόγω του ότι οι πυρκαγιές ήταν μικρής έκτασης. 

Έρευνες για τις επιθέσεις γίνονται από την υποδιεύθυνση κρατικής Ασφάλειας Αττικής.
 
Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Οικονομέας, παραδέχτηκε στη διάρκεια της εκπομπής, την οποία παρουσιάζει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πως μια από τις επιθέσεις σημειώθηκε σε σπίτι όπου διέμενε παλαιότερα στον Λυκαβηττό. «Πίστευαν ότι εκεί μένω, ότι εκεί είναι το σπίτι μου. Μιλάμε για μία τρομοκρατική επίθεση κανονική, με γκαζάκια», ανέφερε. «Εγώ πέρασα από κει γιατί με ειδοποίησαν, το σπίτι είναι στο Λυκαβηττό και αν εκείνη την ώρα πέρναγε κάποιο παιδί ή κάποιος μεγάλος θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε και κάποιες από τις ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη.
 
«Όσον αφορά εμένα, δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω. Το μόνο που έχω να πω δημοσίως είναι ότι -χωρίς να είμαι ιδιαιτέρως ατρόμητος- το μόνο που με τρομοκρατεί πραγματικά είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι, που σκέφτονται ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο με τέτοιες ενέργειες ή παίζουν παιχνίδια που εγώ δεν μπορώ να καταλάβω. Αυτό με τρομοκρατεί, καθώς και η ιδέα ότι μπορεί να σκοτωθεί κάποιος άσχετος», συμπλήρωσε ο κ. Οικονομέας.

image
Η είσοδος της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο Χρήστος Κώνστας στο Μαρούσι
 
Σε δηλώσεις του ο δημοσιογράφος Χρ. Κώνστας περιέγραψε ως εξής την επίθεση: «Άκουσα κάποιον να χτυπάει την πόρτα της εισόδου και να προσπαθεί να μπει στην πολυκατοικία. Μετά ακούσαμε την έκρηξη, προκλήθηκε φωτιά και ο χώρος γέμισε καπνούς. Η γυναίκα μου έντρομη πήρε το παιδί και άρχισε να τρέχει. Τρόμαξα στην αρχή, ηρέμησα μόλις διαπίστωσα πως δεν κινδυνεύει κανείς.
 
Στη συνέχεια κατέβηκα κάτω. Η είσοδος είχε καταστραφεί. Όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας ήταν έντρομοι. Αυτό όμως που με πείραξε περισσότερο ήταν το δολοφονικό βλέμμα των γειτόνων στην πολυκατοικία, άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν για το πετρέλαιο, μετρούσαν πόσο θα τους κοστίσει η πόρτα. Ήταν σαν να μου έλεγαν ”ε ρε Κώνστα θα πληρώνουμε τώρα για σένα”».

Πάλι το «ΣΥΡΙΖΑ» δείχνει ο Κεδίκογλου

Και για το γεγονός αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου «δείχνει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Χθες οι εισβολές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα οι εκρήξεις σε σπίτια δημοσιογράφων. Επιχειρείται ανοιχτή τρομοκρατία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, ένα ζωτικό χώρο της Δημοκρατίας μας. Επιτέλους τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποκηρύξει τους χαϊδεμένους κουκουλοφόρους του;».

«Η συντονισμένη απόπειρα τρομοκράτησης των εκπροσώπων του Τύπου θα πέσει στο κενό», αναφέρει το γραφείο Τύπου της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις άνανδρες. «Υποχρέωση όλων μας είναι η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των πυλώνων της Δημοκρατίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Καταδικάζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ

Καταδικαστέες πράξεις χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τις σημερινές επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων.

«Οι σημερινές εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων είναι απόλυτα καταδικαστέες πράξεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Για άλλη μια φορά τέτοιου είδους αδιέξοδες και επικίνδυνες πρακτικές δίνουν άλλοθι σε μια κυβέρνηση, που έχει υιοθετήσει την στρατηγική του διχασμού, της βίας και της τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας, να συνεχίσει το έργο της περιστέλλοντας την ίδια τη δημοκρατία. 

Κορυφαίο παράδειγμα οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που με αστείο μεν αλλά επικίνδυνο τρόπο κηρύσσουν το διχασμό και τη μισαλλοδοξία για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας θα συνεχιστεί στη βάση των μαζικών ενωτικών ειρηνικών αγώνων, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση».

Tις επιθέσεις καταδίκασε και η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «ο φαύλος κύκλος της βίας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι οι επιθέσεις αυτές στρέφονται κατά της κοινωνίας, της δημοκρατίας και προσβάλλουν την ελευθερία της άποψης, ενώ καλεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας «χωρίς μισόλογα και συμψηφισμούς, να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε κάθε μορφή βίας».

Για «οργανωμένο σχέδιο κατατρομοκράτησης» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.
 
«Η αλυσίδα της τυφλής βίας, της ανομίας και πολιτικής αποσταθεροποίησης με επιθέσεις κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων, δημοσίων κτιρίων και πανεπιστημιακών χώρων, δημάρχων, πολιτικών και τώρα δημοσιογράφων, είναι οργανωμένο σχέδιο κατατρομοκράτησης και πρέπει να σταματήσει άμεσα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
 
Τόνισε ακόμη ότι «η κοινωνική και πολιτική ειρήνη στην χώρα μας πρέπει να διαφυλαχθούν με κάθε τρόπο χωρίς εκπτώσεις και φτηνές δικαιολογίες» και κάλεσε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να προστατεύσουν τη δημοκρατική ομαλότητα.

ΠΟΕΣΥ: Οι δημοσιογράφοι δεν τρομοκρατούνται

Οι δημοσιογράφοι δεν τρομοκρατούνται, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και «καταδικάζει με οργή την προσπάθεια αγνώστων να τρομοκρατήσουν δημοσιογράφους».

Η ΠΟΕΣΥ επαναλαμβάνει ότι «οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας και από οποιονδήποτε, που αποβλέπει στη φίμωση των λειτουργών του Τύπου, θα συναντά πάντα τη συνολική αντίδραση και αντίσταση του δημοσιογραφικού κόσμου».

«Οι δημοσιογράφοι» τονίζει «είναι ταγμένοι να ενημερώνουν ελεύθερα την κοινή γνώμη, με βάση τη συνείδησή τους και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, και δεν επηρεάζονται –ούτε τρομοκρατούνται- από κάθε μορφή βίας, ιδιαίτερα σήμερα που ο λαός μαστίζεται από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές».

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς «να αποδοκιμάσουν την κάθε μορφής βία εναντίον των δημοσιογράφων και να συστρατευθούν μαζί μας στην υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας, για μια ενημέρωση ελεύθερη, αντικειμενική και πλουραλιστική».

Τρίμης: Περίεργα κέντρα στοχοποιούν την ελευθερία της άποψης
 
Για περίεργα κέντρα που στοχοποιούν την ελευθερία της άποψης και την ενημέρωση, εκφοβίζοντας την κοινωνία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης, στη δήλωσή του για τις σημερινές επιθέσεις με γκαζάκια κατά δημοσιογράφων.
 
«Φαίνεται ότι η ‘στρατηγική της έντασης’ που κυβερνητικοί κύκλοι καλλιεργούν συστηματικά, προχωρά. Περίεργα κέντρα μέσα και έξω από το βαθύ κράτος και τις μαφίες, αξιοποιώντας ενδεχομένως ανακλαστικά κάποιων ανεγκέφαλων, στοχοποιούν την ελευθερία της άποψης, την ενημέρωση των πολιτών και εν τέλει αποπροσανατολίζουν και εκφοβίζουν την καθημαγμένη κοινωνία σε μια πορεία προς την κατάργηση της δημοκρατίας, σε όφελος των πιο ακραίων δυνάμεων της ολιγαρχίας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Τρίμης.
 
Γι αυτό, κατέληξε, «η δημοκρατία πρέπει να απαντήσει με περισσότερο σθένος, να προστατεύσει την ελευθεροτυπία, να αντιμετωπίσει με μαζικούς δημιουργικούς, πολύμορφους αγώνες τη φτώχεια και την ανισότητα που φέρνουν τα Μνημόνια ακυρώνοντας τις προκλήσεις των κάθε λογής σκοτεινών παράκεντρων της εξουσίας».