Στη σκληρή γραμμή επιμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τα περιθώρια ευελιξίας στην εφαρμογή του Μνημονίου λόγω του βάρους που σηκώνει η Ελλάδα στο προσφυγικό.

Ads

«Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της περιέχει, ήδη, πολλή ευελιξία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος παρέκκλισης από τη συμφωνία εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Διαβάστε: 

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον Ιούλιο μία σαφή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της. Αυτή η συμφωνία περιέχει, ήδη, πολλή ευελιξία, ήμασταν πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει τώρα απολύτως κανένας λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να περιμένει κάποια ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που δέχεται από το προσφυγικό κύμα.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του μνημονίου – «δεν υπάρχουν εκπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά – και παρέπεμψε στην επικείμενη αξιολόγηση του προγράμματος, ενόψει της οποίας, όπως σημείωσε, υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά.