Απροσδόκητη ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel επέκρινε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των προσφύγων και ότι υποκρίνεται διαρκώς. 

Ads

«Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα pushbacks; Μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας. Πρόκειται για βίαια, βάρβαρα pushbacks» σημείωσε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη και διερωτήθηκε «γιατί η Ελλάδα δεν λέει την αλήθεια, η οποία είναι ότι οι Βρυξέλλες την άφησαν μόνη και για αυτό κάνει βάρβαρα pushback;» και «γιατί η Αθήνα δεν χτυπά άλλο την πόρτα της ΕΕ ζητώντας κατανομή προσφύγων;». Σημείωσε μάλιστα ότι σε Ελλάδα και Ολλανδία θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Δεν θα έρχεστε εδώ να με προσβάλετε…»

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από την ερώτηση της δημοσιογράφου, διέψευσε όσα ανέφερε η δημοσιογράφος και απάντησε σε έντονο ύφος: «Δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να με προσβάλετε. Είμαι ξεκάθαρος;». 

«Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία οι δημοσιογράφοι κάνετε ευθείες ερωτήσεις και το σέβομαι, αλλά δεν δέχομαι να προσβάλλετε εμένα ή τους Έλληνες με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία, όταν αυτή η χώρα έχει αντιμετωπίσει μία κρίση άνευ προηγουμένου, έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους -το κάναμε στην Κρήτη το κάνουμε κάθε μέρα- και την ίδια ώρα αναχαιτίζουμε βάρκες από την Τουρκία, όπως έχουμε το δικαίωμα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να κάνουμε και περιμένουμε η Τουρκία να τους πάρει πίσω», απάντησε αρχικά εκνευρισμένος ο κ. Μητσοτάκης. 

Κάλεσε τη δημοσιογράφο να κατηγορήσει «αυτούς που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, σπρώχνοντας ανθρώπους από μία ασφαλή χώρα- γιατί σας θυμίζω ότι στην Τουρκία δεν κινδυνεύει η ζωή τους». Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σκληρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό και φιλοξενεί 50.000 πρόσφυγες».

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τη δημοσιογράφο να επισκεφτεί τον προσφυγικό καταυλισμό στη Σάμο για να δει τις εξαιρετικές συνθήκες. «Έχω επισκεφθεί τα νέα camp στη Σάμο…», πρόλαβε να πει η δημοσιογράφος για να συνεχίσει σε έντονο ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όχι, δεν έχετε πάει στη Σάμο. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο και να με προσβάλετε. Σας απαντώ και μη με διακόπτετε». «Στη Σάμο υπάρχει πλέον ένα άψογο camp με άψογες συνθήκες, που διαθέτει ακόμη και παιδικές χαρές, με χρηματοδότηση από την ΕΕ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πολιτική μας, τη στηρίζουμε και δεν θα δεχθούμε καμία προσβολή».

Δείτε το επεισόδιο στο Μέγαρο Μαξίμου

Ingeborg Beugel: «Ήταν σουρεαλιστικό, ονόμασε την αλήθεια… “προσβολή”»

Η Ingeborg Beugel δεν μπόρεσε να ανταπαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς δεν της δόθηκε ξανά ο λόγος. Έδωσε όμως τις απαντήσεις της με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ήταν σουρεαλιστικό. Ο Μητσοτάκης τα έχασε εντελώς. Η πιο φρικτή εμπειρία ήταν ότι τον κοίταξα μέσα στα μάτια, βαθιά και είπε ψέματα. Είναι φοβερό! Ονόμασε την αλήθεια “προσβολή”», έγραψε στο Twitter. 

image

Επιπλέον για τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τον καταυλισμό στη Σάμο, ανέφερε: «Ήμουν η πρώτη δημοσιογράφος που μαζί με την ευρωβουλευτή Τίνεκε Στρικ επισκεφτήκαμε το απαίσιο προσφυγικό καμπ Ζερβού στη Σάμο. Τον Μάιο του 2021 με φωτογράφο που τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες»…