Έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις των δανειστών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι βουλευτές είναι πως σε περίπτωση που υπάρξει τελεσίγραφο από τους δανειστές τότε η απάντηση θα πρέπει να είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Η χώρα δεν θα χαθεί αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές. Έχει δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους για να τοποθετηθεί ο λαός», τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις των δανειστών στο κυβερνητικό συμβούλιο, που συγκαλείται με την επιστροφή του από τι Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση αναμένεται να διαμορφωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει και της νέας συνάντησης – το πιθανότερο την Πέμπτη – που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ρήξη με τους δανειστές απάντησε: «Υπάρχει διαπραγμάτευση». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως  δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιβληθεί ΦΠΑ 23%.

«Η χώρα δεν θα χαθεί αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές. Έχει δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους για να τοποθετηθεί ο λαός. Υπάρχουν εναλλακτικές που στοιχίζουν λιγότερο από το να υπογράψουμε μία τέτοια επαίσχυντη και κατάπτυστη συμφωνία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης αναφερόμενος στη Βουλή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό σύστημα (κατάργηση ΕΚΑΣ, μείωση συντάξεων κ.ά.) «δεν περνάνε, γιατί οδηγούν σε πραγματική εξόντωση των συνταξιούχων». «Πολιτικά και δεοντολογικά δεν υπάρχει περίπτωση», είπε χαρακτηριστικά. «Καταρρίπτεται όλη η κριτική που έκανε η πέμπτη φάλαγγα της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, στην οποία δυστυχώς έχουν προσχωρήσει και πολιτικά κόμματα, που το βασικό της επιχείρημα ήταν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί δεν ήταν έτοιμη, δεν είχε κοστολογημένες προτάσεις», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ads

Για «ακήρυχτο πόλεμο» που δεν γίνεται πια με κανονιοφόρους, αλλά με όλα τα σύγχρονα μέσα του καπιταλισμού, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και Θανάση Βαρδαλή.

«Κοντός ψαλμός αλληλούια», είπε ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, επισημαίνοντας ότι έλαχε στην κυβέρνηση της Αριστεράς να αμφισβητήσει τον «σύγχρονο, επιθετικό καπιταλισμό». «Είναι μεγάλος ο πόλεμος που διεξάγεται, συγκρούονται δύο αντιλήψεις, δύο σχέδια για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σ’ αυτόν τον πόλεμο «ο καθένας παίρνει μεριά», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας καλώντας το ΚΚΕ να ταχθεί «με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τον κόσμο της εργασίας». «Δεν έχετε δικίαωμα να τηρείτε στάση παρατηρητή και τιμητή», τόνισε.

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης την προσφυγή στις κάλπες εάν η Ελλάδα τεθεί προ τελεσιγράφου από τους δανειστές. «Εάν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από τον λαό να εκφράσει άποψη. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο», δήλωσε στο Mega και επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει κατά προτεραιότητα μισθούς και συντάξεις έναντι των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους θεσμούς εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «παράταση στην πολιτική διαπραγμάτευση και τον ρεαλισμό» τη διαφαινόμενη νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ. «Χρειαστήκαμε χρόνο για να πολιτικοποιηθεί ένα ζήτημα που εξαρχής θέλανε να το ρίξουν σε τεχνικά κλιμάκια, είναι ένα ζήτημα που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αρκετές υποχωρήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει έλλειψη αυτοκριτικής και ασάφεια», δήλωσε μιλώντας στον Σκάι. Για την πληρωμή της δόσης της 6ης Ιουνίου στο ΔΝΤ, ο κ. Βούτσης είπε ότι συμφωνεί με την άποψη του πρωθυπουργού ότι η δόση πρέπει να πληρωθεί, ενδεχομένως -όπως εκτίμησε- για να κερδίσει η Αθήνα κάποιο χρόνο. Παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, ώστε να ενισχυθεί η θέση της χώρας.

«Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. «Όλα ακόμη είναι ανοιχτά, πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους… Αν η Ευρώπη τρελαθεί, τότε ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει και η κυβέρνηση θα στηριχθεί στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Χαρακτήρισε δε «κατώτερα των προσδοκιών, σε κάθε περίπτωση» όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, «δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις για την παραγωγή πλούτου στις προτάσεις των δανειστών». «Εξακολουθώ να θεωρώ μεγάλο λάθος την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ», πρόσθεσε. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι η ελληνική πρόταση είναι «συμβιβαστική, ικανή να διατηρήσει ανοιχτά όλα τα παράθυρα, τις πόρτες και τις δυνατότητες για να έχει η Ελλάδα επόμενη ημέρα». «Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση (…) Σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε, δεν θα κάνουμε πίσω», σημείωσε.

Με την άποψη του Γιάννη Μηλιού για καθυστέρηση της πληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ συντάσσεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή. «Είμαι υπέρ της άποψης του Μηλιού για την καθυστέρηση πληρωμής στο ΔΝΤ. Προηγείται ο λαός…» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Αν το φτάσουν μέχρι εκεί και συνεχίσουν οι εκβιασμοί υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι. Οι δρόμοι είναι να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο λαό που είναι η παιδεία, η υγεία, οι συντάξεις και οι μισθοί».

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Μητρόπουλος κάνοντας λόγο για «σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου». «Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε. Όχι ερώτηση ‘ευρώ ή δραχμή’ αυτό θα ήταν μια τραγωδία» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ για τις προτάσεις των δανειστών σχολίασε πως κυριάρχησε η ακραία γραμμή Σόιμπλε και Λαγκάρντ. Ο Αλέξης Μητρόπουλος επέκρινε και τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις των δανειστών «νομοτελειακή εξέλιξη όσων δυστυχώς αποφασίστηκαν στις 20 Φλεβάρη και δέσμευσαν τη χώρα μας». «Η στάση των δανειστών είναι γραμμή εμμονής στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, σε ένα κακό κείμενο», πρόσθεσε.