Oι εκλογές τέλειωσαν, νικητές και ηττημένοι παίρνουν τον δρόμο είτε της διακυβέρνησης είτε της εσωστρέφειας και ανασύνταξης, και η ζωή επιστρέφει στον αστερισμό του Μνημονίου.

Ads

Εντός των επόμενων 15 ημερών επιστρέφει στην Αθήνα η – γνώριμη και μη προσφιλής – τρόικα, ως κουαρτέτο, στις 5 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Eurogroup για να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα της περίφημης αξιολόγησης και ο βαρύς κατάλογος των νέων μέτρων ανοίγει.

Το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο μάλλον ελάχιστοι πρόλαβαν να διαβάσουν εν μέσω της πολιτικής και προεκλογικής θερινής θύελλας, προβλέπει, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, θεμελειώδεις αλλαγές και νέα βάρη σε ασφαλιστικό και φορολογία, ενώ στο τραπέζι μπαίνει οριστικά πια και η ανοιχτή κοινωνική πληγή των κόκκινων δανείων.

Τα βασικά μέτρα και παρεμβάσεις που έρχονται το επόμενο τρίμηνο είναι τα εξής:

Ads

Ασφαλιστικό

* Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία.
* Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2017. Έως τον Δεκέμβριο του 2015 έναρξη της διαδικασίας ενοποίησης όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μία ενιαία οντότητα, στηριγμένο στη δομή και την οργάνωση του ΙΚΑ, με κεντρικό μητρώο και ενιαίες υπηρεσίες.
* Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα. Εξετάζεται ήδη πρόταση για σύνδεση εισφορών ΟΑΕΕ με το πραγματικό εισόδημα, θέτοντας παράλληλα ένα κατώτατο επίπεδο εισφορών.
* Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση. (Οι επικουρικές συντάξεις δεν θα μειωθούν, μόνον εάν βρεθούν ισοδύναμα).
* Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 του 20% των «προνομιούχων» δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
* Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
* Έως 31 Οκτωβρίου 2015 κατάργηση έμμεσων φόρων υπέρ συντάξεων και αντιστάθμιση είτε με μείωση παροχών είτε με αύξηση εισφορών.
* Επιπλέον 10% ποινή στην ισχύουσα (6% ανά έτος), για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Οι συνολικές αλλαγές στο ασφαλιστικό θα κριθούν και ενδεχομένως, θα υπάρξουν αλλαγές σε κάποια μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, μόλις κατατεθεί η ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συμφωνία προβλέπει ότι η πρόταση θα παρουσιαστεί εντός του Οκτωβρίου.

Φορολογία

* Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων.
* Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
* Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια.
* Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, ενώ ο υψηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
* Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017 (Και εδώ αναζητώνται ισοδύναμα).

Εργασιακό

* Έως τον Οκτώβριο 2015 διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο, συλλογικές διαπραγματεύσεις. Διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. (Σημειώνεται ρητά ότι οι αλλαγές δεν μπορεί να οδηγούν σε επαναφορά ρυθμίσεων που είναι ασύμβατες με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής).
* Έως τον Δεκέμβριο 2015 ψήφιση νόμου για την αδήλωτη εργασία.
* Έως τα τέλη του 2016 ψήφιση νέου Κώδικα Εργατικής Νομοθεσίας