Λίγο μετά τις 20:30 έκλεισαν τελικά οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, οι οποίες ήταν ανοιχτές από τις 7 το πρωί, καθώς λόγω της μαζικής προσέλευσης του κόσμου κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί παράταση, ενώ κανονικά θα έκλειναν στις 19:00.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως σημειώθηκε ρεκόρ όσον αφορά την προσέλευση, καθώς μέχρι τις 20:30, είχαν ψηφίσει 267 χιλιάδες πολίτες. Το 2017, για τις τότε εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, είχαν ψηφίσει 212 χιλιάδες άνθρωποι.

Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί. Τα εκλογικά κέντρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών άνοιξαν 1 ή 2 ώρες μετά την Ελλάδα.

Σε 11 χώρες στο εξωτερικό λειτουργούν 22 εκλογικά τμήματα για τους αποδήμους.

Ads

Τα πρώτα αποτελέσματα

Ήδη στη δημοσιότητα δίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από την εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ.

  • Στην Ελαφόνησο, όπου έκλεισαν λίγο μετά τις 20:00, οι κάλπες ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με 41 ψήφους, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28, ενώ από μία ψήφο πήραν οι κ.κ Ανδρουλάκης και Χρηστίδης.
  • Στα Άγραφα ο Παπανδρέου προηγείται με 47 ψήφους, ο Ανδρουλάκης ακολουθεί με 33 ψήφους και έπονται οι κ.κ Λοβέρδος με 11, Γερουλάνος με 2 και Χρηστίδης με μία ψήφο.
  • Στην Πάτμο προηγείται με 58 ψήφους ο Ανδρέας Λοβέρδος, ακολουθεί με 24 ο Νίκος Ανδρουλάκης και έπεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 22.
  • Στη Λέρο πρώτος ο Ανδρουλάκης με 45 ψήφους, ακολουθούν Λοβέρδος με 38, Παπανδρέου με 32 και Χρηστίδης με 33 ψήφους.
  • Στην Αμοργό πρώτος με 26 ψήφους εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης, ακολουθεί ο Πάυλος Χρηστίδης με 15 και ακολουθούν Παπανδρέου με 9, Λοβέρδος με 2 και Καστανίδης 1.
  • Στη Στυλίδα καταγράφεται πρωτιά Ανδρουλάκη με 108 ψήφους, ακολουθεί ο Παπανδρέου με 57 ψήφους και στη συνέχεια ο Λοβέρδος με 55 ψήφους.
  • Στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας πρώτος εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης με 58 ψήφους, ενώ ακολουθούν Παπανδρέου με 29, Λοβέρδος με 22, Χρηστίδης με 23 και Γερουλάνος με 1 ψήφο.
  • Στο Μακροχώρι Ημαθίας πρώτος ο Λοβέρδος με 96 ψήφους, δεύτερος Ανδρουλάκης με 79 και ακολουθούν Παπανδρέου με 49 και Καστανίδης με 24.
  • Πρώτος ο Ανδρουλάκης στο Σχηματάρι Βοιωτίας, ακολουθούν Λοβέρδος με 96 και Παπανδρέου με 84.
  • Το εκλογικό του Τρικερίου που είχε και την μικρότερη συμμετοχή, έδωσε πρωτιά στον Γιώργο Παπανδρέου με 16 ψήφους από τους συνολικά 31 που ψήφισαν, οκτώ (8) στον Ανδρέα Λοβέρδο και επτά (7) στον Νίκο Ανδρουλάκη
  • Το εκλογικό του Βελεστίνου ανέδειξε πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ψήφισαν 184 άτομα. Ο Ν. Ανδρουλάκης έλαβε 94 ψήφους, ο Γ. Παπανδρέου 56, ο Α. Λοβέρδος 32 και από μια ψήφο οι κ.κ. Γερουλάνος και Καστανίδης.
  • Στο εκλογικό της Ν. Αγχιάλου πρώτος ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε 166 ψηφοδέλτια πήρε 56 ψήφους. Ο Γ. Παπανδρέου 47 , ο Ν. Ανδρουλάκης 46, ο Χ. Καστανίδης 9 και ο Π. Χρηστίδης 8.
  • Σημαντική η επικράτηση Ανδρουλάκη στο Ασημί Ηρακλείου με 202 ψήφους, ακολουθούν Παπανδρέου με 117, Λοβέρδος με 38.
  • Στη Στέγη Ημαθίας πρώτος ο Λοβέρδος με 161 ψήφους, ακολουθεί Ανδρουλάκης με 132 και Παπανδρέου με 70.
  • Στα Τέμπη πρώτος ο Ανδρουλάκης με 30 ψήφους, ακολουθούν Παπανδρέου με 25 και Λοβέρδος με 22 ψήφους.
  • Στον Σοχό Θεσσαλονίκης προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 82 ψήφους, ακολουθούν Λοβέρδος με 26 και Παπανδρέου με 22 ψήφους.
  • Στον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 150 ψήφους, ακολουθούν με 87 ο Παπανδρέου, με 69 ο Λοβέρδος, με 13 ο Χρηστίδης, με 5 ο Καστανίδης και μια για τον Γερουλάνο.
  • Στη Χαλκιδική πρώτος εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης με 179 ψήφους, ακολουθούν Λοβέρδος με 52 και Παπανδρέου με 29 ψήφους.
  • Στη Λίμνη Πλαστήρα πρώτος ο Ανδρουλάκης με 56 ψήφους, ακολουθούν Παπανδρέου με 19 και Γερουλάνος με 12 ψήφους.
  • Στην Έδεσσα πρώτος είναι ο Ανδρουλάκης με 228 ψήφους, ακολουθούν Παπανδρέου με 158 και Λοβέρδος με 120 ψήφους.
  • Στη Βάρδα Ηλείας πρώτος ο Ανδρουλάκης με 223 ψήφους, ακολουθούν Παπανδρέου με 118 και Λοβέρδος με 48 ψήφους.
  • Στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης, πρώτος ο Ανδρουλάκης με 422 ψήφους, ακολουθούν Παπανδρέου με 146 ψήφους και με 93 ο Λοβέρδος.

Οι δηλώσεις των έξι υποψηφίων

«Καθαρή εντολή για ανανέωση και πολιτική αυτονομία», ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε: «Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία μας η δημοκρατική παράσταση και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, ως δύναμη συνέπειας και δύναμη ρεαλισμού να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει», τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος. «Θέλω να πω σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που μας ακούνε σήμερα, πηγαίνετε να ψηφίσετε, η Αλλαγή είσαι εσύ», πρόσθεσε.

«Εύχομαι ανάταση στη Δημοκρατική Παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου. Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο», σημείωσε ο Χάρης Καστανίδης.

«Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε τη Δημοκρατική Παράταξη μπροστά. Καλώ όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες να προσέλθουν σήμερα στη δημοκρατική μας κάλπη. Είναι η ώρα να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά, να πάει η Ελλάδα μας ψηλά», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Κάνουμε μια ισχυρή, δυναμική παράταξη, δίνουμε ελπίδες στους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες της χώρας, ελπίδα με πυξίδα τις αξίες μας, τις αρχές μας, θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας»

«Ξημερώνει μια ημέρα αισιοδοξίας και δύναμης. Μια ημέρα που θα τολμήσουμε για να δημιουργήσουμε τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής», τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης.