Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη στην αναμέτρησή της για την ηγεσία με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τώρα τον στηρίζει απέναντι στον Ευ. Μεϊμαράκη. Δεν είναι η μοναδική (φαινομενική) παραδοξότητα στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει, δευτερευόντως, τον Αδ. Γεωργιάδη αλλά και τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρόλο που η σχέση με την οικογένειά του έχει χαρακτηριστικά βεντέτας. Μια εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του Ευ. Μεϊμαράκη ο οποίος την πρότεινε για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ στηρίζεται από τους καραμανλικούς που μέχρι τώρα διατηρούσαν τον ισχυρότερο μηχανισμό στο κόμμα τους.

Και πού βρίσκεται η ιδεολογική παράμετρος μέσα σε όλα αυτά; Δύσκολο να απαντηθεί. Ο Απ. Τζιτζικώστας έχει δείξει ως περιφερειάρχης ανοχή απέναντι στην ΧΑ (εξισώνοντάς την -για παράδειγμα- με το ΠΑΣΟΚ και καλώντας την σε εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου) αλλά τώρα εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της γενιάς του αποφεύγοντας την βαριά πολιτική. “Κρύβεται” λένε οι πολιτικοί του αντίπαλοι, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει ακόμη δώσει μια τηλεοπτική συνέντευξη που εκ των πραγμάτων θα τον υποχρέωνε να αποκαλύψει τις θέσεις του. Ο Αδ. Γεωργιάδης που προέρχεται από τον ΛΑΟΣ εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι αν περάσει στον β γύρο ο φιλελεύθερος Κ. Μητσοτάκης και όχι ο ίδιος θα τον στηρίξει ανοιχτά.

Θέμα ωρών είναι, άλλωστε, να δημοσιοποιηθούν οι πρώτες μετρήσεις που θα αποτυπώνουν τους συσχετισμούς στη μάχη για την ηγεσία και αυτό θα δημιουργήσει κάποιο κλίμα, παρόλο που είναι νωπές οι αποτυχίες των μετρήσεων.

Ads

Η γενική αίσθηση είναι ότι περισσότερες πιθανότητες έχουν οι Β. Μεϊμαράκης (Καραμανλής) και Απ. Τζιτζικώστας (Σαμαράς), με τη διεύρυνση της συμμετοχής να ευνοεί τον δεύτερο.

Ο γρίφος της διάσπασης

Οσο πλησιάζει η ώρα της εκλογής από τη βάση γίνεται όλο και πιο φανερό ότι το θέμα δεν είναι οι πολιτικές απόψεις και το ιδεολογικό στίγμα των υποψήφιων αλλά η σύγκρουση των μηχανισμών, όπως εκφράζονται από τους Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή.

Αν αναδειχθεί αρχηγός ο Ευ. Μεϊμαράκης, η άλλη πλευρά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αδ. Γεωργιάδης δεν θα μπορούν εύκολα να φύγουν αφού ο καραμανλικός Μεϊμαράκης μιλά για κοινωνικό κέντρο κα μεσαίο χώρο, ενώ ο Απ. Τζιτζικώστας δύσκολα θα φτιάξει ένα πειστικό αφήγημα για να προκαλέσει διάσπαση.

Αν κερδίσει τη μάχη ο Απ. Τζιτζικώστας, η ενότητα θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε. Μπορεί να ορίσει ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας είτε τον Κ. Μητσοτάκη είτε τον Αδ. Γεωργιάδη (έναν δηλαδή από τους άλλους σαμαρικούς υποψήφιους), ενώ είναι σαφές ότι το κόμμα αυτομάτως θα αποκαραμανλοποιηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με το τι θα κάνει ο Ευ. Μεϊμαράκης και όσοι θα στοιχηθούν μαζί του. Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί ακόμη και όνομα νέου καραμανλικού κόμματος (Ελληνικό Λαϊκό Κόμμα), παρόλο που και για τους καραμανλικούς δεν θα ήταν απλό να πάρουν πάνω τους την ευθύνη μιας τέτοιας ρήξης.

Για την ώρα όλοι υπερασπίζονται την ενότητα και θίγονται αν διανοηθεί κανείς να αναρωτηθεί για το plan b τους.