Εκλογές εν όψει θα μπορούσε να είναι ο γενικός τίτλος της πολιτικής επικαιρότητας της ημέρες. Μετά τη χθεσινή ήττα της κυβέρνησης στην πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή – μεγαλύτερη από την αναμενόμενη – το σύνολο σχεδόν του σημερινού Τύπου «στήνει» κάλπες.
 

Ads

Ένα σταυρόλεξο φιλοξενούν Τα Νέα στο πρωτοσέλιδό τους με τον αντίστοιχο τίτλο «Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες». «Παρά το εξαιρετικά συναινετικό και ευρωπαϊκό προφίλ της, η υποψηφιότητα Δήμα δεν λειτούργησε συσπειρωτικά στην πρώτης προεδρική ψηφοφορία» σχολιάζει η εφημερίδα που βλέπει τις εκλογές να έρχονται πιο κοντά. «Απαιτείται υπέρβαση» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο σχόλιο που αναφέρει «στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η προσφυγή στη λαϊκή βούληση μπορεί πάντα να δώσει τη λύση».

image

image
 
«Προς εκλογές» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας. «Ψυχρολουσία στην πρώτη ψηφοφορία» και κατήφεια στις ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βλέπει η εφημερίδα που επιλέγει για πρόσωπο της βραδιάς τον Παναγιώτη Μελά στον οποίο χρεώνει «αλλοπρόσαλλη στάση καθώς άλλαξε «από τηλεοράσεως το παρών σε ναι».

Ads

image
 
«Με το βλέμμα στραμμένο στον 3ο γύρο» είναι ο τίτλος του Έθνους που σημειώνει ότι «το χθεσινό αποτέλεσμα με τα 160 «ναι» στον Στ. Δήμα κάθε άλλο παρά βοήθησε ώστε να υπάρξει «καθαρή» εικόνα για το αν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές».

image
 
«Αγώνας δρόμου για 20 βουλευτές σε 11 ημέρες» είναι ο τίτλος του Ελεύθερου Τύπου που γράφει «το προφανές πολιτικό συμπέρασμα από τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή είναι ότι η πιθανότητα για εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ισχυροποιείται». Στο ίδιο μήκος κύματος η Καθημερινή που κυκλοφορεί με τίτλο «20 ψήφοι για Πρόεδρο ή κάλπες».

image
 
«Ήττα Σαμαρά» για την Αυγή που βλέπει αντίστροφη μέτρηση «για το σύστημα Σαμαρά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό» μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποσπάσει καν τη συναίνεση βουλευτών που καταμετρούσε στους «δεδομένους», πόσο μάλλον ελεύθερων σκοπευτών.

image
 
«Ναυάγιο Σαμαρά» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που σημειώνει ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε πολιτικό αδιέξοδο «χωρίς κανένα χαρτί, ικανό να αλλάξει τα δεδομένα». «Εκλογές έδειξαν – εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένος και Κουβέλης» τονίζει η εφημερίδα.

image
 
Με τίτλο «Μαγειρείο για είκοσι» κυκλοφορεί το Ποντίκι που γράφει ότι «η πολιτική αριθμητική, όπως και να γίνουν οι προσθαφαιρέσεις, είναι αμείλικτη για τον Σαμαρά και οι 180 δεν μαζεύονται στην τρίτη ψηφοφορία παρά μόνον εάν κάνουν διπλή κυβίστηση, κοινώς «κωλοτούμπα», και ταυτοχρόνως «διαλυθούν» οι γραμμές των ΑΝΕΛΛ και της ΔΗΜΑΡ». Στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα φροντίζει να λύσει και τις εξισώσεις…

image

image
 
«Μήνυμα για συναίνεση» μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βλέπει η Ημερησία, «Πίεση για νέες πρωτοβουλίες έφερε η πρώτη ψηφοφορία», σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική. Σίγουρες εκλογές βλέπει ο Ριζοσπάστης που σημειώνει ότι την «επόμενη μέρα» των εκλογών ο λαός «χρειάζεται πιο ισχυρό ΚΚΕ». 

image