Τη διακοπή λειτουργίας του Athens Ledra Hotel από σήμερα 31 Μαΐου 2016 λόγω «οικονομικών δυσχερειών», ανακοίνωσε η ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.

Ads

«Θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ως προς το μέλλον του ξενοδοχείου, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Athens Ledra ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο Παρασκευαΐδη. Ύστερα από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, η οικογένειά συνέχισε να το ελέγχει. Το 2013 ολοκληρώθηκε η τριακονταετής σύμβαση με την αμερικανική αλυσίδα Marriott και μετονομάστηκε λίγους μήνες αργότερα από Ledra Marriott σε Athens Ledra. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κερδοφόρα ξενοδοχεία οδηγείται στο κλείσιμο. Η απάντηση βρίσκεται στα υψηλά χρέη που είχε συγκεντρώσει η διοίκηση του ξενοδοχείου, παρά το υψηλό ποσοστό πληρότητας αλλά και τις συβάσεις εκατομμυρίων με tour operators που υπάρχουν μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ads

Το ξενοδοχείο απασχολεί συνολικά 150 άτομα τακτικό προσωπικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς είναι απλήρωτοι για πάνω από δύο μήνες. Βάσει τον κρατήσεων η πληρότητά του είναι διαρκώς αυξανόμενη ξεπερνώντας το 90% από τις αρχές Ιουνίου. Μάλιστα οι κρατήσεις θα εκτοξεύονταν ακόμη περισσότερο με τη Διεθνή Έκθεση των Ποσειδωνίων.

Παρά την κερδοφορία όμως υπάρχουν οφειλές σε εργαζόμενους, ΙΚΑ, προμηθευτές κ.α. Η εταιρεία δεν αποπλήρωσε ούτε τα δάνεια που έλαβε για την επέκταση και την ανακαίνισή του πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μόνο το χρέος προς την τράπεζα Alpha ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ.

H Alpha, βασικός πιστωτής της επιχείρησης, στο παρελθόν είχε επιδιώξει να βγάλει σε πλειστηριασμό το εμβληματικό ξενοδοχείο, ωστόσο την τελευταία στιγμή σταμάτησε, καθώς έγιναν συνεννοήσεις με την οικογένεια Παρασκευαΐδη που το κατέχει.

Πολλοί από τους εργαζόμενους εκτιμούν πως πλέον η διοίκηση θα αφήσει το ξενοδοχείο να βγει στον πλειστηριασμό από την πιστώτρια τράπεζα, ώστε να διασφαλιστεί η εξόφληση του δάνειου που έχει χορηγηθεί. Ενδεχομένως να μπορέσει να εξοφλήσει και τα χρέη προς το Δημόσιο. Πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία δεν διασφαλίζεται η αποπληρωμή των μισθών στους εργαζόμενους, καθώς με τη σειρά εξοφλούνται τράπεζες, δημόσιο, προμηθευτές και στο τέλος οι εργαζόμενοι. 

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί εντός του ξενοδοχείου, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε κίνηση θίγει τα συμφέροντα τους.