Έκλεισε πριν από λίγο η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς στο Χίλτον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Ads

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Η παρουσίαση της συμφωνίας θα γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας. 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα. Για την 4η αξιολόγηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί το διάστημα από Μάιο έως Ιούνιο.

«Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε και να δούμε ποια θα είναι στην ατζέντα της 4ης αξιολόγησης», είπε χαρακτηριστικά. 

Ads

Για την δε, τρίτη αξιολόγηση, δήλωσε ευχαριστημένος. «Κερδίσαμε αρκετά», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.

Ανοιχτό το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον ΦΠΑ στα νησιά, σημείωσε ότι δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ότι «θα διευθετηθεί πριν από το τέλος του έτους».

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά και κυρίως για αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η δήλωση των θεσμών 

Την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (Staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των θεσμών.

Βάλντις Ντομπρόβσκις: Καλά νέα για Ελλάδα και Ευρώπη

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, χαρακτηρίζοντας «καλά τα νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και σημειώνοντας, πως «τώρα πρέπει να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».