Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

«Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισ» δήλωσε η Μ. Αντρέεβα.

Έκλεισε η εκκρεμότητα για το τελευταίο προαπαιτούμενο 

Ads

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές πως έκλεισε και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, που αφορούσε στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για την περικοπή δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ (που προκάλεσε εμπλοκή στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ ήταν το τελευταίο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί για να ανάψει το πράσινο φως της εκταμίευσης του 1 δις ευρώ.

Οι δανειστές ζητούσαν περικοπή δαπανών κατά 40% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα, με το υπουργείο Υγείας να αρνείται την υιοθέτηση του μέτρου.

Το επιχείρημα του υπουργείου απέναντι στους δανειστές ήταν ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας.

Ένα επιπλέον επιχείρημα ήταν ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντρα που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν τις τιμές.