Έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με στέλεχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση. Λεπτομέρειες της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές αργότερα το βράδυ ή αύριο Πέμπτη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr, στον εξωδικαστικό βρέθηκε φόρμουλα συμβιβασμού στο μεγάλο εμπόδιο που υπήρχε μέχρι τώρα, εάν δηλαδή στο «κούρεμα» των oφειλών θα συμπεριληφθούν και οι παρακρατούμενοι φόροι, δηλαδή ΦΠΑ και ΦΜΥ. Ο συμβιβασμός προβλέπει επανυπολογισμό όλων των προστίμων και των προσαυξήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την «ισχύουσα νομοθεσία».

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μάλλον αύριο, η ουσία ωστόσο είναι πως μέσω αυτού του επανυπολογισμού στην πράξη θα «ξεφουσκώσουν» και τα πρόστιμα που αφορούν ΦΠΑ και ΦΜΥ. Άγνωστο παραμένει ακόμη το ποιο θα είναι το πλαίσιο και ο μέγιστος αριθμός των δόσεων καθώς και το πλαφόν της οφειλής που μπορεί να έχει κάποια επιχείρηση για να μπει στον εξωδικαστικό.

Από το βράδυ της Τρίτης επικρατεί αισιοδοξία για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου καθώς καταγράφηκαν συγκλίσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.  Κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε: «η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «Θα παραμείνουν 3 ή 4 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα».

Ads

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις του τελευταίου διημέρου, βρίσκεται ένα σχέδιο απεμπλοκής σε δύο στάδια με διαχωρισμό «μνημονιακής» αξιολόγησης και «μεταμνημονιακών» μέτρων, μίνι τεχνική συμφωνία στις 20 Μαρτίου και παραπομπή του δύσκολου πακέτου φορολογικού, συντάξεων και πλεονασμάτων σε μεταγενέστερο χρόνο, διαφαίνεται στο πόκερ Αθήνας – δανειστών μετά τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις του τελευταίου διημέρου.

Το πρώτο, το «μνημονιακό» πακέτο έχει ουσιαστικά ήδη κλείσει μετά την αποδοχή από το ΔΝΤ της ελληνικής και ευρωπαϊκής θέσης ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για τον επόμενο χρόνο. Η αποδοχή αυτή αποτελεί και το «κλειδί» της συμφωνίας – στην πράξη, δε, σημαίνει ότι Ταμείο αποδέχεται οριστικά τα στοιχεία που δείχνουν υπεραπόδοση των εσόδων (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποδέχεται ότι το πλεόνασμα του 2016 θα είναι 3% με 3,2% έναντι στόχου για 0,5%) άρα, αίρει και κάθε απαίτηση για νέα μέτρα το 2018.

Η υπαναχώρηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να κλείσει το staff level agreement μόνον όμως με τα θέματα και τα μέτρα εκείνα που αφορούν το διάστημα έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος – δηλαδή, έως τον Αύγουστο του 2018.

Το «μεταμνημονιακό» πακέτο

Το έτερο, μεγάλο και δύσκολο, πακέτο που αφορά τα μέτρα και τα αντίμετρα για το μεταμνημονιακό διάστημα 2019-2020 θα παραπεμφθούν, μαζί με το κομβικό θέμα των στόχων για τα πλεονάσματα, σε περαιτέρω διαπραγμάτευση, όπως επιβεβαίωναν εμμέσως πλην σαφώς χθες το βράδυ τόσο ελληνικές όσο και ευρωπαϊκές πηγές.

Για την ελληνική πλευρά το ιδανικό σενάριο είναι να κλείσει το πακέτο μέτρων-αντίμετρων (που περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις) το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου, κοινοτικές πηγές ωστόσο εμφανίζονται πιο συγκρατημένες και σημειώνουν ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει «βήμα-βήμα».