Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στις προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, απέρριψε σήμερα την πρόταση της εργοδοσίας Dport για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ομόφωνα ελήφθη η απόφαση για στάση εργασίας μέχρι τις 12 το βράδυ της Δευτέρας (18/04) και στη συνέχεια μέχρι την Τρίτη (19/04) στις 12 το βράδυ 24ωρη απεργία.

Ads

Το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ υποστηρίζει ότι η οικονομική πρόταση της Dport είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα και η οποία απερρίφθη ομόφωνα από τη γενική συνέλευση, και ότι το μόνο που έχει αλλάξει, είναι η γραμματοσειρά.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΝΕΔΕΠ, η εργοδοσία πρέπει να δεσμευτεί για τα ελάχιστα, «τα οποία ζητάμε ως εργαζόμενοι μετά από 12 χρόνια, επειδή μέσα από τον κόπο μας φέραμε το λιμάνι του Πειραιά να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να διεκδικούμε και να απαιτούμε να πληρωνόμαστε με τις νόμιμες προσαυξήσεις για την νυχτερινή εργασία, την Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη εργασία και τις αργίες και αυτά να αποτυπώνονται στη ΣΣΕ».

Η ΕΝΕΔΕΠ ζητά επίσης η εργοδοσία να δείξει υπεύθυνη στάση και να τους αποστείλει γραπτή δέσμευση που να περιλαμβάνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων. «Να ανοίξουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους για να αντιληφθούν την τεράστια δυσαρέσκεια και οργή εξαιτίας της αδικίας και της εκμετάλλευσης που βιώνουμε. Οι μισθοί των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είναι τουλάχιστον 25% χαμηλότεροι από τους συναδέλφους στον ΟΛΠ, την ίδια στιγμή που με την λειτουργική ενοποίηση όλων των προβλητών κάνουμε την ίδια ακριβώς δουλειά με αποτέλεσμα εργαζόμενοι με την ίδια ειδικότητα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας να διαχωρίζονται και η πλειοψηφία να είναι εργαζόμενοι Β’ κατηγορίας» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Ads

Τέλος κάνουν γνωστό ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, και προειδοποιούν: «Μην διανοηθούν να πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι δυνάμεις καταστολής και μην περάσει από το μυαλό κανενός να απειληθεί η σωματική ακεραιότητα εργαζομένου γιατί το λιμάνι θα γίνει Κούγκι».