Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κορυφώνοντας και τις εκδηλώσεις – μνήμης. Σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν περίπου 18.000 άνθρωποι, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κόσμος ξεπέρασε τις 25.000.

Ads

Είχε προηγηθεί ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας, με πάνω από 5.000 αστυομικούς από πολλές υπηρεσίες, ανάμεσά τους και πολλούς μυστικούς, ανεπτυγμένους σε όλο το κέντρο. Στο επιχειρησιακό της σχέδιο η ΕΛ.ΑΣ έχει συμπεριλάβει drones και ελικόπτερο.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος αστυνομοκρατίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, ότι πριν ακόμη να ξεκινήσει η πορεία, είχαν αναπτυχθεί κλούβες από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, ενώ, κατά τη διάρκεια της πορείας, κλούβες και ΜΑΤ είχαν μπλοκάρει τις κάθετες οδούς γύρω από τη Βουλή. Έλεγχοι πραγματοποιούνταν σε περαστικούς πολίτες σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας. 

image

image

Ads

image

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν από τις 2 μετά το μεσημέρι, οπότε ξεκίνησε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

Στην πορεία συμμετέχει και  ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του κόμματος, παρουσία στελεχών του κόμματος και με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

image

Λόγω της πορείας το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε κλειστό για πολλές ώρες και ανάλογα με τις συνθήκες υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους οδικούς άξονες Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Επίσης, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» από στις 15.00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» από τις 16.30. Πλέον και με την ολοκλήρωση της πορείας όλοι οι δρόμοι έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ άνοιξαν και οι τρεις σταθμοί του μετρό.

image

image