«Κοινή έκκληση για τη σωτηρία των λαών της Ευρώπης» συνυπογράφουν δεκάδες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από πολλές χώρες της Ευρώπης, με αφορμή την συμπλήρωση εξήντα πέντε ετών από την ήττα του ναζισμού και του φασισμού.

Ads

Όπως επισημαίνεται στην έκκληση, την οποία, μεταξύ άλλων, συνυπογράφουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος, «οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σήμερα μια δραματική απειλή, όχι στρατιωτική αυτή τη φορά, αλλά οικονομική, κοινωνική και πολιτική».

Mια νέα «αυτοκρατορία του χρήματος» επιτίθεται εδώ και 18 μήνες, συστηματικά, στη μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη, χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστική αντίσταση, τονίζεται στην έκκληση και σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν οργανώνουν τη συλλογική άμυνα των ευρωπαϊκών εθνών απέναντι στις «αγορές», αλλά προσπαθούν να τις καθησυχάσουν, επιβάλλοντας πολιτικές «κατευνασμού», που θυμίζουν έντονα τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον φασισμό, στη δεκαετία του 1930. Και οργανώνουν πολέμους χρέους μεταξύ των λαών της Ευρώπης, με την ίδια ελαφρότητα που οδηγήθηκαν από τη belle epoque στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο η επίθεση των «αγορών» άρχισε με έναν πόλεμο κατά της Ελλάδας, χώρας-μέλους της ΕΕ, της οποίας ο λαός έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της βαρβαρότητας και την απελευθέρωση της Ευρώπης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ads

Σύντομα, η επίθεση αυτή εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτική κρίση, που κατέληξε στην υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας και την επέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ευρωζώνης.

Η «αυτοκρατορία του χρήματος», σύμφωνα με τους υπογράφοντες, επιβάλλει σήμερα τη γρήγορη, βίαιη, βάρβαρη μετατροπή μιας χώρας της ευρωζώνης, της Ελλάδας, σε χώρα του τρίτου κόσμου, με ένα πρόγραμμα δήθεν «σωτηρίας» της, στην πραγματικότητα «σωτηρίας» των τραπεζών που τη δάνεισαν.

Η πολιτική που ασκείται σήμερα στην Ελλάδα και επιχειρείται σταδιακά να γενικευθεί, είναι η ίδια που εφαρμόστηκε στη Χιλή του Πινοσέτ, στη Ρωσία του Γέλτσιν ή στην Αργεντινή και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα αν δεν διακοπεί άμεσα. Ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που υποτίθεται σκόπευε να τη βοηθήσει, η Ελλάδα είναι σήμερα στο χείλος της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής. Χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο, για να μελετηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις στον κοινωνικό δαρβινισμό και να τρομοκρατηθεί όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό που μπορεί να συμβεί σε ένα μέλος της.

Η έκκληση υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τον άμεσο συντονισμό δράσης πάνω από τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, των διανοούμενων, των αυτόβουλων κινημάτων, των κοινωνικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων που αντιλαμβάνονται τη σημασία του διακυβεύματος. Πρέπει, καταλήγει η έκκληση, «να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης στην επελαύνουσα “Ολοκληρωτική Αυτοκρατορία της Παγκοσμιοποίησης”, προτού είναι αργά».

Από την Ελλάδα το κείμενο συνυπογράφουν οι Γιάννης Μυλόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Κώστας Δουζίνας, Κώστας Βεργόπουλος, Κυριάκος Κατζουράκης και Κάτια Γέρου. Από την Ιταλία ο εθνικός γραμματέας του κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερρέρο, από την Ισπανία ο γ.γ., του κομμουνιστικού κόμματος Χοσέ Λουίς Κεντέλλα, από την Γαλλία ο γ.γ. του κομμουνιστικού κόμματος και πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιέρ Λορέν, από τη Γερμανία ο Όσκαρ Λαφοντέν και οι συμπρόεδροι της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Κλάους Έρνστ και Γκεζίνε Λέτζ, κ.ά.