Κάλεσμα προς τους φαρμακοποιούς απευθύνει το υπουργείο Υγείας, να εκτιμήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποπληρωμή των χρεών, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και να λειτουργήσουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος. Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εκφράζει την απορία του για τη σχετική ανακοίνωση του υπ. Υγείας, επισημαίνοντας ότι το κράτος προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές του ευθύνες στις πλάτες των φαρμακοποιών. 

Ads

 
Το υπ. Υγείας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ότι εξαντλώντας όλα τα περιθώρια κατάρτισε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του κλάδου των φαρμακοποιών των μηνών Μαρτίου – Απριλίου 2012.
 
Στο πλαίσιο αυτό καταβλήθηκαν από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) 75 εκατ. ευρώ στις 25 Μαΐου και καταβάλλονται ήδη άλλα 125 εκατ., σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη δόση.
 
«Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι, παρά την τήρηση των προαναφερθεισών δεσμεύσεων, ο κλάδος των φαρμακοποιών συνεχίζει την αναστολή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της υπηρεσιακής Κυβέρνησης για παύση των κινητοποιήσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
Ο ΕΟΠΥΥ έχει εκδώσει εγκύκλιο για τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων, τα οποία έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι για την αγορά φαρμάκων την περίοδο αυτή, και παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες για την εισροή των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων του χρονοδιαγράμματος έως τα μέσα Ιουνίου.
 
Τα χρηματικά αυτά ποσά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα βρίσκονται στη διάθεση της Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
 
Επιπλέον το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων έχουν προκύψει και σε άλλους κλάδους του ευαίσθητου χώρου της Υγείας, όπως σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, συμβεβλημένους ιατρούς, φυσικοθεραπευτές.

Η απάντηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εκφράζει την απορία του για την ανακοίνωση του υπ. Υγείας σχετικά με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, καταλογίζοντας στο κράτος ότι προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές του ευθύνες στις πλάτες των φαρμακοποιών.
 
«Το ότι δρομολογούνται πληρωμές των τρεχόντων χρεών είναι το αυτονόητο και το λιγότερο που μπορεί να κάνει το κατά τ’ άλλα αφερέγγυο κράτος, προκαλεί όμως αίσθηση το γεγονός ότι τα τεράστια χρέη του προς τους φαρμακοποιούς επιμένει να τα θάψει κάτω από το χαλί», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΦΣΑ που διερωτάται μήπως αυτό αποτελεί απόδειξη για την πλήρη κατάρρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους.
 
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι μέχρι σήμερα το κράτος οφείλει στους φαρμακοποιούς 950.000.000 ευρώ, για μέρος των οποίων θα κληθούν να καταβάλλουν φόρους, για εισοδήματα δηλ. που δεν έχουν εισπράξει.
 
Τέλος, κι αφού επισημαίνεται ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης που όριζε ότι μέχρι 31 Μαρτίου 2012 θα έχουν εξοφληθεί όλα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, 1/6/2012 έχουν καταβληθεί 70 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 10% των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, την ώρα που με το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 12 εκατ. ευρώ.
 
«Το ποιοι στέκονται εδώ και χρόνια δίπλα στους ασφαλισμένους είναι γνωστό και αυταπόδεικτο. Όπως επίσης και το ποιοι αδιαφορούν για αυτούς. Οι ασφαλισμένοι το γνωρίζουν και ειδικά οι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι ψάχνουν εναγωνίως τα φάρμακα τους και σκοντάφτουν στην αδιανόητη γραφειοκρατία ενός αφερέγγυου κράτους», καταλήγει ο ΦΣΑ απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
 
Για τους καρκινοπαθείς

Ads

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων για καρκινοπαθείς.
 
Επιπλέον, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών, Φίλων και Γιατρών Ζωή Γραμματόγλου ζήτησε από όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να βρουν το φάρμακο που χρειάζονται να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-5220954 και 210-5220955.
 
Η κ. Γραμματόγλου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, σημειώνοντας ότι  οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων αρχίζουν από 1.500 ευρώ, κόστος που δεν μπορεί να σηκώσει η πλειοψηφία των ασθενών, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις καρκινοπαθών, οι οποίοι λόγω αδυναμίας να πληρώσουν, ακυρώνουν χημειοθεραπείας που έχουν απόλυτη ανάγκη.
 
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης κάλεσε όσους καρκινοπαθείς δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους να απευθύνονται στο πρώην αντικαρκινικό – ογκολογικό του ΙΚΑ, επί της οδού Ασωπίου 4 (στάση Σόνια) στην περιοχή του Γκύζη, όπου αφού δώσουν τη συνταγή τους θα τα προμηθεύονται το αργότερο σε 48 ώρες.