Ανήλικοι και τρεις έγκυες βρίσκονται μεταξύ των 27 ατόμων που έφτασαν τη νύχτα στο νησί κι επικοινώνησαν το πρωί με την Aegean Boat Report, ζητώντας βοήθεια για να μην τους επαναπροωθήσουν οι ελληνικές αρχές στην Τουρκία.

Ads

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η ΜΚΟ, έχει δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες για την όποια ανταπόκριση από την υπεύθυνη υποδιεύθυνση Λέσβου.

Η ανακοίνωση

Ομάδα 27 ατόμων που έφτασαν στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της νύχτας, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με Aegean Boat Report, ζητώντας βοήθεια για να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές. Μεγάλος αριθμός από τις νέες αφίξεις ανήλικες, υπάρχουν και τρεις έγκυες γυναίκες στην ομάδα.

Ads

Η UNHCR έλαβε πληροφορίες σχετικά με το πόθεν έσχες τους, αλλά αμφιβάλλουμε ιδιαίτερα ότι η Επικεφαλής Υποϋπουργείου στο UNHCr Λέσβου θα προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια.
Η ομάδα έχει ήδη χωριστεί σε δύο ομάδες, 10 και 17 άτομα, και οι δύο ομάδες που κρύβονται στο δάσος της περιοχής, φοβούνται, ελπίζοντας ότι κάποιος θα έρθει προς βοήθεια, δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη ελπίδα για να συμβεί αυτό.

Στη Λέσβο, ή οποιοδήποτε άλλο νησί για το θέμα, δεν υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια, καμία οργάνωση, καμία ΜΚΟ, χωρίς εθελοντές, δημοσιογράφους ή δικηγόρους, που θα πήγαιναν σε μια τοποθεσία για να βοηθήσουν ανθρώπους που μόλις έφτασαν, όχι ακόμη και για να τεκμηριώσουν την παρουσία τους.

Αν κάποιος ήθελε, και η αστυνομία τους έβρισκε, θα συλληφθεί στο σημείο, κατηγορείται για διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, παρεμπόδιση αστυνομικών ερευνών και όποιες άλλες κατηγορίες μπορεί να προκύψουν, και αυτό ακριβώς επειδή προσπαθούσατε να βοηθήσετε ευάλωτους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο όμιλος διαθέτει επαρκή prof της παρουσίας του στη Λέσβο. Aegean Boat Report έχουν λάβει εικόνες, βίντεο και δεδομένα τοποθεσίας.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόθεν έσχες τους στην αστυνομία, δεν υπάρχουν αναφορές για επείγουσα περιστατικά στην ομάδα, που να δείχνουν ότι θα χρειαστούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Η Αστυνομία δεν ενημερώνεται γιατί η Aegean Boat Report δεν θα συμβάλει στις παραβιάσεις διεθνών νόμων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτελούνται από τις ελληνικές αρχές, απομακρύνοντας συστηματικά ανθρώπους από το ευρωπαϊκό έδαφος, και αφήνοντας αβοήθητα παρασυρόμενα σε σωσίβια σχεδία στο Αιγαίο.

Ελπίζουμε ότι οι νέες αφίξεις κάπως θα βρουν τον δρόμο τους για ένα στρατόπεδο, αλλά συνειδητοποιούμε ότι, χωρίς καμία βοήθεια, θα επιστρέψουν στη θάλασσα, πριν τελειώσει η μέρα.

Όσοι έχουν δυνατότητα να συνδράμουν στο νησί, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των νέων αφίξεων, μπορούν να επικοινωνήσουν με Aegean Boat Report μέσω γνωστών καναλιών.