Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν αργά το πρωί της Παρασκευής περίπου 10.000 πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το λιμάνι της Μυτιλήνης και τους οδηγούν σε ανοικτό χώρο, κοντά στην πλαζ «Τσαμάκια», σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η περιοχή περιμετρικά του λιμένα.

Ads

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από το νησί

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 08:00 σημειώθηκαν ένταση και επεισόδια στο λιμάνι του νησιού μεταξύ των Αρχών και περίπου 1.000 προσφύγων αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο πλοίο Blue Star 1, φωνάζοντας «Αθήνα – Αθήνα».

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης, για να απωθήσουν το οργισμένο πλήθος, ενώ το επεισόδιο έληξε, αμέσως μόλις το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη.

Ads

Από την πλευρά του,  ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν… Τα πλοία δεν επαρκούν. Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο».

Διαβάστε επίσης:

Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και λιμενικών στη Μυτιλήνη [ΒΙΝΤΕΟ]