Τρεις μετά το μεσημέρι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, εκεί όπου μέχρι πριν λίγα 24ωρα λειτουργούσε μία ολόκληρη πολύβουη σκηνούπολη: Αυτή που είχαν στήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Ads

Ύστερα από περίπου 70 μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε.

Η μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων και αφού φόρτωσε μια σειρά από άδεια βαγόνια γύρισε πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό.

image

Ads

Εκεί όπου από το πρωί, εργάτες μαζεύουν από τις ράγες ό,τι έχει απομείνει από τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, που είτε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας, είτε έφυγαν με τα πόδια, κατευθυνόμενοι – μεταξύ άλλων – προς τους γύρω άτυπους καταυλισμούς.

image

Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων -στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων.

image

Οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν στα συνολικά 18 λεωφορεία που έφυγαν σήμερα από την Ειδομένη, μεταφέροντας 783 άτομα σε διάφορες δομές φιλοξενίας.

image

image

image

image

image

image

image

image

image