Στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, Γιάννη Φραγγίδη και του Σωματείου Πωλητών – Οδηγών, Άρη Μερκενίδη προχώρησε η εργοδοσία στην οινοποιία «Μαλαματίνα», τη στιγμή που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των απεργών εργαζομένων, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την ανάκληση των απολύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ads

Σημειώνεται ότι ο κ. Φραγγίδης –που είναι και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ)–, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, είχε χτυπηθεί άγρια από τα ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο στο Kαλοχώρι και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» γεμάτος μώλωπες, αφού έχασε δύο φορές τις αισθήσεις του, φέροντας τραύματα σε κεφάλι, θώρακα και πόδια.

Επίσης, ο κ. Φραγγίδης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων «Μαλαματίνα», είχε καταγγείλει πρόσφατα πως «με διάφορα προσχήματα η εταιρεία δεν ήθελε να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων και νέες προσλήψεις που θεωρούμε ότι είναι παράνομες και λειτουργούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός».

Οι απολύσεις έρχονται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχαν οι απεργοί εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της παρουσίας τού τελευταίου στη 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των εργαζομένων, δεσμευόμενος πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη.

Ads

Έντονες αντιδράσεις

Στο άκουσμα της είδησης περί απολύσεων συνδικαλιστών, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η αφωνία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας αποδεικνύει ότι οι απολύσεις και οι διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ έχουν τις πλάτες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η δήλωση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Η διοίκηση της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ προχώρησε σήμερα στην απαράδεκτη, εκδικητική και παράνομη απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Γιάννη Φραγγίδη και του προέδρου του Σωματείου Πωλητών – Οδηγών Άρη Μερκενίδη, οργανωτικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εμφιαλωμένων ποτών. Η γνωστοποίηση της απόλυσης τους, έγινε αμέσως μετά το πέρας της γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, στην οποία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, ενάντια στις συνέπειες του αντεργατικού Νόμου Χατζηδάκη, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στις απολύσεις και στην επιδίωξη της Διοίκησης να επιβάλλει ατομικές συμβάσεις εργασίας και απεργοσπαστικές πρακτικές.

Καταγγέλλουμε τις διώξεις και τις απολύσεις των συνδικαλιστών και εγκαλούμε τον Υπουργό Εργασίας κ Κωστή Χατζηδάκη επιτέλους να παρέμβει προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι διώξεις των συνδικαλιστών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ. Η αφωνία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας αποδεικνύει ότι οι απολύσεις και οι διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ έχουν τις πλάτες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εκφράζουμε άλλη μια φορά τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους απεργούς της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ και στους διωκόμενους συνδικαλιστές και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους μέχρι τη δικαίωση τους.

Επίσης το ΠΑΜΕ τόνισε ότι «οι απολύσεις δε θα περάσουν!», πρόσθεσε ότι τώρα απαιτείται «μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα των συναδέλφων μας» και απηύθυνε κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την προκλητική κίνηση της εργοδοσίας της «Μαλαματίνα» που με τις πλάτες της κυβέρνησης προχώρησε πριν λίγο στις απολύσεις του προέδρου του Επιχειρησιακού Σωματείου και προέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Γιάννη Φραγκίδη αλλά και του προέδρου του Συνδικάτου Οδηγών – Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Άρη Μερκενίδη.

Οι απολύσεις δε θα περάσουν!

Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» που αγωνίζονται πολύμορφα όλο αυτό το διάστημα διεκδικώντας την ανάκληση των εκδικητικών και άδικων απολύσεων 15 συναδέλφων και την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, θα πέσει στο κενό!

Μετά την καταστολή, τα ΜΑΤ, τα χημικά επιχειρούν με τις απολύσεις συνδικαλιστών να σβήσουν τις αγωνιστικές φωνές και διεκδικήσεις!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Τώρα χρειάζεται να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα των συναδέλφων μας στη «Μαλαματίνα».

Καλούμε αύριο Πέμπτη 29/9, στις 5:30μμ τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.